promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Baj van a Duna vizével, olyan dolgot mutattak ki, ami mindenre hatással lehet
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Valami nincs rendben a Dunával, figyelmeztet a Greenpeace.

A Duna meghatározó a magyarok számára épp ezért annyira megdöbbentő, hogy most nagy baj lehet vele.Úgy tűnik, hogy súlyos szennyezést mutattak ki a vízében, amire nincs mentség. 

A Greenpeace Magyarország Facebookon osztotta meg a nem mindennapi hírt, miszerint súlyos szennyezést mutatnak a friss méréseik a Dunánál az Óbudai Gázgyárnál.

Rákkeltő arzént és benzolt, mérgező policiklusos aromás szénhidrogéneket (PAH-okat) találtunk a határértékeket jelentősen, akár százszorosan, ezerszeresen is meghaladó mértékben a volt Óbudai Gázgyár melletti Duna-parton vett mintákban. Október közepén vizsgáltuk a helyszínen a talajból kicsorgó víz és a part menti iszap minőségét

- osztotta meg bejegyzésében a szervezet

Hozzátették, hogy ezek az eredmények arra utalnak, hogy a kármentesítés további halogatása elfogathatatlan. Emellett felhívták a figyelmet arra is, hogy a Duna folyamatos további szennyezését minél hamarabb be kéne szüntetni, ugyanis ez az ország egyik fő ivóvíz bázisa. Hatalmas bajok lehetnek, ha továbbra is fennáll a szennyezés és a rákkeltő anyag jelenléte. 

A súlyos szennyezést bizonyító vizsgálati eredményekről értesítjük a környezetvédelmi és vízügyi hatóságokat és az illetékes minisztériumokat, továbbá kérjük ezen szervek mielőbbi intézkedését a szennyezés megszüntetése érdekében. Tájékoztattuk a Fővárosi Vízműveket, valamint a kerületi önkormányzatot is a vízpart és a vízbázis szennyeződéséről

nyilvánult meg az ügyben Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

A Duna sokszor kerül előtérben mostanában, előfordul, hogy elképesztően alacsony a vízszintje, de többször esik meg olyan is, hogy valami egészen furcsa tárgy bukkan elő belőle. Hiszen a folyó nem csak a miénk, hanem több országon is keresztülfolyik, így nem lehet tudni, hogy legközelebb épp hol lehet valami érdekes vele kapcsolatban. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás