promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vége lehet a megfizethető tankolásnak - ez a bejelentés fájni fog
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A két legnagyobb olajkitermelő ország döntését mi is érezni fogjuk a benzinkutakon.

Az OPEC (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete) két legnagyobb kitermelést folytató tagállama, Szaúd-Arábia és Oroszország fontos bejelentést tettek a a tegnapi napon, közölte a Reuters hírügynökség. 

Mindkét olaj-nagyhatalom meghosszabbította az év végéig az önkéntes kínálatvisszafogási döntését, melyeknek hivatalosan a céljuk az oljapiaci helyzet stabilizálása, de a háttérben valószínűleg inkább az árak tartósan magasan tartása lehet a cél.

Az orosz-ukrán háború és az újabban újra kiélesedett izraeli-palesztin közel-keleti konfliktus óta ismét központi témsa lett a világban a nyersolaj világpiaci ára. Az Oroszország ellen bevezetett európai szankciók szintén nem járultak hozzá az európai térség üzemanyag-stabilitásához, most pedig közölte Oroszország, és Szaúd-Arábia is, hogy meghosszabbítja az önkéntes termelés-visszafogását.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy Szaúd-Arábia a lehetségesnél napi 1 millió, míg Oroszország napi 300.000 hordóval fogja vissza az olajkitermelését - Ororszország ráadásul még áprilisban jelentette be, hogy napi félmillió hordóval csökkenti a a termelést, a mostani 300.000 hordó erre rakódik rá.

Idén szeptemberben az Európában elsődleges fontosságú északi-tengeri Brent-típusú nyersolaj ára 98 dolláros áves csúcsra emelkedett, majd októberre a közel-keltei helyzet ellenére is 85 dollárra csökkent. 

Gyaníthatóan idén már nem lesz jelentős mértékű változás az üzemanyag árakban a benzinkutakon Magyarországon, a jövő évi indulás azonban valószínűleg fájni fog az autósoknak.

A kormány döntése értelmében ugyanis a jövő év január 1-től forinttal nő az üzemanyag jövedéki adója, amit a nyersolaj árának napi árfolyamingadzosával szemben már azonnal a pénztárcájukon fognak érezni autósok. A kiskereskedelmi különadók átrendezése pedig elsősorban a kisebb benzinkutak működésére fog nagy hatást gyakorolni, az ő megnövekedett terheik akár húszszorosak is lehetnek az ideihez képest.

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás