promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Brutálisan megdrágul az alma, ilyen magas árakra kell számítani kedvenc gyümölcsünknél
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nagyon drága lesz az alma.

Az idei tavasz az átlagosnál hűvösebb és csapadékosabb volt, ami kifejezetten kedvezett egyes növénybetegségeknek, viszont egyáltalán nem tett jót a termésnek. Sok termelő arra panaszkodik, hogy az alma például a sok évi átlagot sem érte el ebben az évben.

Aggasztó előrejelzésekről számolt most be a TEOL, ugyanis az eddigi, 600 ezer tonna körüli átlagtermésnél kevesebb, 450-550 ezer tonnányi almatermést jósolnak. A Tolna vármegyei gazdák mind máshogy látják a helyzetet - míg a jól felszerelt gazdaságnál jobb termésre számítanak, addig a másik oldal szerint gyengébb lesz az idei szezon.

Mészáros Aranka és Mihályi László ültetvénye Szekszárd közelében található, náluk közepes a termés. Ők öntözéssel művelik a földet, de idén csapadékból sem volt hiány. Mivel több fajta alma is terem náluk, ezért a gyümölcs szüretelése is elhúzódik.

„Nagy gondot fordítunk arra, hogy a piacra szánt gyümölcs ne sérüljön szedés közben. Igyekszünk mindent hasznosítani, az ipari minőségből értékesítünk pálinkafőzőknek, állatok etetéséhez, illetve készítünk belőle almaszirmot, almalevet. A léalmáért jelenleg 50 forintot fizetnek áfa nélkül, a fáról szedett, hibátlan fajtákért pedig 350 forintot, de az ár hétről hétre változik”

- mondta Mészáros Aranka. 

Bár a terméssel kapcsolatban nincs egyetértés a termelők között, az viszont egész bizonyos, hogy sokkal drágább lesz télen az alma.

Ez már a felvásárlási árakból is egyértelműen látszik: a következő hónapokban emiatt 600-700 forint is lehet egy kiló alma.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás