promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Pénztárcát gyötrő áremelésre figyelmeztet az elemző, kibírja ezt még a családi kassza?
Borítókép:  Profilmedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Katkics Attila előrejelzése szerint a német és a magyar útdíjak emelkedése rendkívül meg fogja emelni a áruszállítást, ami 15 %-os drágulást jelenthet.

Katkics Attila, az SBS Cons. logisztikai szakértője szerint elkerülhetetlen, hogy 2024 elején az áruszállításban újabb, akár a 15 százalékot is meghaladó áremelés következzen be. Ezt a véleményét az economx.hu legújabb podcastjában fejtette ki. Katkics Attila rámutat arra, hogy az áremelés nem a cégek extraprofitját fogja növelni, hanem inkább a költségek fedezését szolgálja.

 

Október elsején 17,6%-al korrigálták a magyar hatósági útdíjat. A német állam december elsejétől példa nélküli, 83%-os útdíj korrekcióra készül, január elsejétől pedig Magyarországon is 30-40%-os útdíj korrekció várható. Az elemző ezt a három változást emeli ki, amiért jelentős drágulásra kell számítani.

A fuvarozók az útdíjrendszer felülvizsgálatát kérik a kormánytól, mert ezek az áremelkedések az élelmiszerek, háztartási gépek és bútorok árának emelkedéséhez vezethetnek.

A magyar és a német útdíjak jelentős drágulása nemcsak arányában lesz jelentős, hanem problémás is, mivel a változások egy hónap különbséggel realizálódnak.

Katkics Attila világossá tette, hogy az élelmiszerek, a háztartási gépek és a bútorok is drágulhatnak az áruszállítás költségeinek emelkedése miatt. Az alternatív energiával működő kamionok állami finanszírozásának szükségességét is kiemelte, mivel ez a fenntarthatóság mellett hozzájárulhat a költségek optimalizálásához. A Közúti Fuvarozók Egyesülete korábban arról számolt be, hogy

a következő hónapokban akár ötödével is drágulhat az áruszállítás.

A logisztikai szektor áremelése tovább fűtheti az amúgy is magas inflációt, és a megnövekedett költségeket a végén a fogyasztók fizetik meg.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás