promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szavaztak a magyarok: ez a véleményük a benzinárstop visszaállításáról
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Emlékezetes kormányintézkedés volt a vírus alatt a benzinárstop, most megkérdezték a magyarokat, mit gondolnának az újbóli bevezetéséről.

A felmérést a 2006-ban alapított Publicus Intézet végezte, a Népszava felkérésére. Az benzinárstop a Covid-19 miatti lezárások időszakának egyik ikonikus intézkedése volt - 2021 novemberében jelentette be a kormány, hogy maximalizálják az üzemanyag literenkénti árát, 480 forintos összeget állapítottak meg. Bár sok aggály támadt, hogy országos szintű üzemanyag-hiányhoz fog vezetni az intézkedés, ez végül egy-két kisebb esettől eltekintve szerencsére nem következett be.

Több, mint 1 évig volt érvényben az intézkedés, azonban a vége felé elkezdett tarthatatlanná válni a helyzet, így az intézkedést muszáj volt kivezetni. Akkor ez hirtelen több mint 200 forintos emelkedést okozott, de később visszakorrigált a 700 forintos literenkénti árról. A KSH adatai alapján egy liter benzinért átlagosan 603, míg egy liter gázolajért 650 forintot kell fizetnünk ez év októberében, ami az előző évi adatokhoz képest 14 illetve 24%-os árcsökkenést jelent.

Majdnem 1 évvel az intézkedés kivezetése után elérkezettnek látták az időt az emberek véleményének megkérdezésére. Azt hihetnénk, hogy elsöprő többség a rendelkezés visszaállítása mellett foglalt állás, azonban legnagyobb meglepetésre nem ilyen válaszok születtek. Úgy tűnik, a magyarok már nem szívlelik annyira a némileg régi rendszert idéző állami árszabásokat, ugyanis a megkérdezetettek  50%-a szerint egyáltalán nem lenne jó ötlet az árstop visszavezetése.  37% nyilatkozott támogatóan, lakóhely szerint leginkább a községekben élők örülnének a visszavezetésnek.

Leginkább családi házban élők voksoltak a visszavezetésre, legkisebb arányban a társasházban élők. Az autósok majdnem egy tizede, 9% már más közlekedési módra váltott a számára már nem megengedhető benzinárak miatt, egyharmaduk pedig úgy nyilvánult meg, hogy számukra a 899 forintos literenkénti ár lenne az az összeg, amennyiért már nem lennének hajlandóak tankolni.

forrás: Népszava

 

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás