promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megegyeztek a munkavállalók és a vállalkozók, itt vannak a plusz juttatások és a minimálbér-emelés részletei
Borítókép:  Profimédia/illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkárára hivatkozva közölt a jövő évi mimálbérre vonatkozó infomációkat a Világgazdaság.

Úgy tűnik, a vállalkozók meghallgatták a szakszervezetek korábbi kéréseit, több korábbi követelésük teljesítésére is ígéretet tettek. A vártnál magasabb infláció miatt a minimálbéres dolgozók egyszeri, 100 ezer forintos béren kívüli juttatást kapnak, adó- és járulékmentesen kifizetve, például SZÉP-kártyára. A tárgyalások részeként felmerült a garantált bérminimum és a minimálbér összezárása, amit 2027-ig terveznek véghezvinni.

Ez azt eredményezné, hogy 17 év elteltével, 2006 után először lenne az országban ugyanakkora ez a két összeg. Ennek érdekében első lépésben jövőre a garantált bérminimum 15, míg a minimálbér 10 százalékkal emelkedne.

Az emelések következtében így a minimálbér jövőre bruttó 266.800 (nettó 177.422), míg a garantált bérminimum 326.040 forintra (nettó 216.817) emelkedik. Az így megállapított összegeken a tényleges kifizetéskor általában szoktak kerekíteni, ez valószínűleg most is így lesz. Az országban egyébként jelenleg körülbelül 250 ezer ember dolgozik minimálbéren bejelentve, míg szakmunkás minimálbért körülbeül 700 ezren kapnak munkaadójuktól.

A változtatások érvénybe lépéséhez azonban még szükség van az illetékes kormányszervek jóváhagyására is, nem elég a vállalkozói és munkavállalói szervezetek megállapodása. Különböző nyilatkozatok alapján azonban szinte biztosra vehetjük, hogy megkapják a legfelsőbb szintű jóváhagyást a változtatások, különböző gazdasági konferenciákon már hallották miniszterek a javaslatokat, és üdvözölték is azokat.

A tárgyalások és a részletek kialakításai még jelenleg is folyamatban vannak, minden résztvevő előbb a saját hatáskörében ismerteti az érdekeit, de nagy valószínűséggel még karácsony előtt megállpodásra jutnak a felek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás