promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rendkívüli korlátozást vezet be az Országos Mentőszolgálat, mostantól erre is figyelni kell
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Mentőszolgálat korlátozást volt kénytelen bevezetni.

Magyarország közútjain rengeteg baleset történik egy évben, amiből átlagosan 70 súlyos mentőbaleset. Mivel a mentőknek minél előbb ki kell érniük egy helyszínre, hogy segítsenek az embereken, kénytelenek átlépni a megengedett sebességhatárt; ám ez nem veszélytelen, főleg ha vannak olyan autósok, akik a szirénázó, megkülönböztető jelzést használó jármű érkezését figyelmen kívül hagyják - vagyis zavartalanul folytatják az útjukat.

Tekintve, hogy a mentőautó haladása során az adott útszakaszra vonatkozó sebességhatár plusz 30 km/h-nál nagyobb mértékű túllépése jelentősen növeli a súlyos balesetek kockázatát, az Országos Mentőszolgálat úgy döntött, hogy bevezetnek egy sebességkorlátozást a saját gépkocsivezetőik számára:

a balesetmentes és biztonságos közlekedés érdekében a mentőautók szirénázva is legfeljebb plusz 30 km/órával léphetik túl a többi közlekedőre vonatkozó legnagyobb megengedett sebességet.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha például egy civil autósnak 50-el szabad mennie, akkor a mentőautó maximum 80-al haladhat, autópályán pedig a megengedett 130 km/h-s sebesség helyett 160-al mehet. A jelzőlámpás kereszteződés megint egy másik helyzet: ha piros a lámpa, akkor a szirénázó mentőautó csak megfelelő körültekintéssel, megkülönböztető jelzéseket használva is legfeljebb 30 km/h-s sebességgel hajthat át.

„A sebesség hatványozza a sérülés kockázatát és nagyon lerövidíti azt az időt, amely a helyzet megoldására fordítható. A mentő-vezető gyakorlatilag a sebessége megfelelő megválasztásával adhat lehetőséget önmagának és a másik közlekedőnek ahhoz, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre észlelésre, döntésre és cselekvésre, az akadálytalan továbbhaladás biztosítására. A mentő számára sem szárad fel az útfelület, a fizikai határokat nem lehet korlátlanul kiterjeszteni”

- idézi dr. Melegh Gábor igazságügyi szakértőt az Országos Mentőszolgálat közleménye.

És hogy miért ennyire fontos ez a korlátozás? Elég csak az alábbi videót megnézni:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás