promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Életveszélyes rovar jelent meg Magyarországon, pedig mindenki imádkozott, hogy sose jöjjön el ez a pillanat
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az őrületes méretű darazsakat már látták Európában, de innentől sajnos Magyarországon is tartanunk kell tőlük.

Aki jót akar magának, annak továbbra is érdemes messziről elkerülni a darázsfészkeket, amiknek a bolygatása életveszélyes, mert ilyenkor csapatokban támadhatnak ránk ezek a rovarok. Közben sajnos Magyarországon is megjelentek az úgynevezett ázsiai lódarazsak, amik a hatalmas méretűkkel eleve a szívbajt hozzák az emberre, ráadásul hátborzongató hangjuk is van.

Az ázsiai lódarazsak a méhek igazi ellenségei, amik megtámadják a méhkasokat, és elpusztítják a hasznos kis állatokat. Ezzel nemcsak a méhészeknek okoznak kárt, hanem a természetes beporzásnak is.

A méhek ugyebár fontos szerepet játszanak a növények és a mezőgazdaság szempontjából, ezért az ázsiai lódarazsak elleni védekezés érdekében több országban is megpróbálnak csapdákat kihelyezni, vagy elpusztítani a fészkeiket.

A királynők elérhetik a 4,5-5,5 centimétert, de ennél nagyobb példányokat is találtak már. A csípésük nagyon fájdalmas és veszélyes lehet az emberre valamint az állatokra egyaránt. A mérgük életveszélyes allergiás reakciót válthat ki, és így halált is okozhat. Ezek az ázsiai lódarazsak tényleg vérbeli ragadozók, akár egy imádkozó sáskát is képesek elkapni, megenni, de azért a gyümölcs is szerepel az étlapjukon.

Európában már észlelték őket, de kezdhetünk félni, mivel Magyarországon is megjelentek. Az RTL híradója számolt be róla, hogy a Győr-Moson-Sopron megyei Kimlén egy méhészetben tűntek fel a veszélyes rovarok augusztus második felében.

„Kisebb termet, mint az európai lódarázs, és jóval sötétebb színezetű: a fej és a tor is fekete, és a potrohának a hátlemezei is jóval sötétebbek. Egy gyakorlott szem azonnal meg tudja különböztetni az európai lódarázstól”

- nyilatkozta az RTL-nek Vig Károly entomológus és a Savaria Múzeum tudományos igazgatóhelyettese.

A szakértő kiemelte, hogy a rovarokat ne keverjük össze az óriás ázsiai, vagyis japán lódarázzsal, amik ennél is pusztítóbbak.

Ha látunk egy ilyen rovart, ne próbáljuk megfogni vagy elűzni. Inkább maradjunk távol tőle, és keressünk egy biztonságos helyet. Ha megtaláljuk a fészkét, ne közelítsünk hozzá. Ha allergiásak vagyunk rájuk, vagy több csípést kaptunk, akkor inkább hívjunk mentőt.

A felbukkant lódarázsfaj két példánya már a Természettudományi Múzeumban van.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás