promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az egészségügyi ellátást veszélyezteti egy Magyarországon elszaporodó faj, egyelőre tehetetlenek a biológusok
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egészen új és szokatlan kérdést tesznek fel az embereknek a véradásnál, megdöbbentő az oka.

Egyes esetekben hiába lenne égető szükség az önkéntesek által adott véradományra, fellépett egy eddig kevésbé ismert nehezítő körülmény, melyre egyelőre még nem született megoldás. Az eset komolyságát mutatja, hogy az Országos Vérellátó Szolgálat is közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban.

Eszerint a XVI. és a XXII. kerületi lakosok egyáltalán nem adhatnak vért, a véradásnál feltett egészsésügyi kérdések között pedig szerepel az is, hogy az illető töltött-e egy napnál hosszabb időt ezen kerületek valamelyikében. Szegeden ugyanez a helyzet. Illetve kizáró tényezővé vált az is, ha valakit szúnyog csípett meg, ebben az esetben is 30 napot mindenképpen várni kell a tervezett véradással.

A megváltozott eljárás oka a hazánkban is megjelenő tigrisszúnyog, mely bizonyos esetekben halálos betegséget is terjeszthet.

Bár nem minden szúnyog fertőzött a súlyos kórral, mindenképpen jobb óvatosnak lenni. A kérdéses betegség a nyugat-nílusi vírus, melyet a közönséges szúnyog is terjeszthet, de tigrisszúnyog esetén nagyobb a kockázati tényező. Az idei évban amúgy is jellemzőbb volt a nagyobb szúnyograjzás, így szinte elkerülhetetlen, hogy valakit az évben egyetlen szúnyog se csípjen meg.

Mit kell azonban tudni erről a betegségről?

A Nyugat-Nílusi láz eredetileg Afrikában, Közép-Keleten és a nyugat-ázsiai területeken volt jelen, de az évek során elterjedt Észak-Amerikába, Európába és más térségekbe is. A legtöbb esetet a nyári és őszi hónapokban jelentik, nálunk is az augusztus és a szeptember a leginkább veszélyes hónap. Általában madarak között kering, melyeket a szúnyogok fertőznek meg vérszívás során. A fertőzött szúnyogok által továbbított vírus emberi megbetegedéseket is okoz. Az emberek egy része tünetmentes marad, de mások influenzaszerű tüneteket, lázat, fejfájást, izomfájdalmat és hányingert érezhetnek. Súlyosabb esetekben, mint például agyhártyagyulladás, vagy agyvelőgyulladás is előfordulhat,, ami társulhat súlyos neurológiai tünetekkel és akár halálos kimenetelű is lehet.

A legjobb módja a Nyugat-Nílusi láz megelőzésének az, hogy minimalizáljuk a szúnyogcsípések lehetőségét. Ehhez tartozik a szúnyoghálók használata, hosszú ruházat viselése és szúnyogriasztó szerek alkalmazása. Továbbá a szúnyogok szaporodási helyeinek (állóvizek) ellenőrzése is fontos a terjedés megakadályozása érdekében. Jelenleg nincs specifikus vakcina a Nyugat-Nílusi láz ellen, és a kezelés általában a tüneti kezelésre korlátozódik. Súlyos esetekben, különösen agyi gyulladás esetén, kórházi ellátás szükséges.

Bármely korosztályt érintheti, de az idősebbek és az immunrendszerük gyengébb emberek nagyobb kockázatnak vannak kitéve a súlyos megbetegedésre.

Összegezve tehát pánikra egyelőre nincs ok, de ha a fenti kerületek valamelyikéből adnánk vért, akkor mindenképpen várjunk vele és igyekezzünk megóvni magunkat a szúnyogok támadásától, bármilyen gyanús tünet esetén pedig forduljunk orvoshoz.

Forrás: rtl.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás