promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Új pénzérméket bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank, különleges motívumok vannak rajtuk - Így néznek ki
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Így néznek ki az új magyar pénzérmék.

Nemrég felreppent a hír, hogy esetleg kivonják a forgalomból az 5 Ft-os pénzérmét, illetve egy új, a 20 ezer forintos bankjegynél is értékesebb fizetőeszközt bocsátanak ki Magyarországon. A Magyar Nemzeti Bank tisztázta, hogy egyik sincs tervben, viszont most bejelentettek egy olyan emlékérmet, ami az idei program legértékesebb darabja, ráadásul csak kivételesen alacsony példányszámban készül el.

Az MNB az „Országépítő királyok Árpád dinasztiájából” sorozat részeként I. András tiszteletére három új emlékérmet bocsát ki: lesz egy színesfémből készült 3 ezer forintos érme, egy ezüstből készült 15 ezer forintos érme, illetve egy aranyból készült 500 ezer forintos érme is.

Az értékjelzéstől eltekintve mindegyiken azonos lesz a minta: az egyik oldalon az I. András által veretett, második típusú ezüst dénár előlapjának ábrázolása lesz a tihanyi apátság alapítólevelét megidéző, pergamenszerű felületen; a másik oldalon pedig az uralkodó idézőpecsétjének ábrázolása kap helyet – szintén a tihanyi apátság alapítólevelét megidéző, pergamenszerű felületen.

„A Magyar Nemzeti Bank I. András előtt tisztelgő emlékérméket bocsát ki az államalapítás ünnepének másnapján arany, ezüst és színesfém változatban. Az emlékérmék az „Országépítő királyok Árpád dinasztiájából" sorozat részeként jelennek meg, melynek célja, hogy a történelemtudomány és a történelmi köztudat eltérő hangsúlyait közelítse egymáshoz. A korhű forrásmotívumokon alapuló emlékérméket Szilos András fémműves formatervező iparművész tervezte”

– olvasható az MNB közösségi oldalán.

Mindhárom érme átmérője 34 mm, a szélük sima és szélfelirattal ellátott. Az arany és ezüst emlékpénzből elvileg 500, illetve 5000 darab kerül kibocsátásra, a színesfém változatból pedig szintén 5000 darab.

Így néznek ki az új pénzérmék:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás