promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kivonják a forgalomból az egyik pénzérménket, új fizetőeszközünk lesz?
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az MNB most tiszta vizet öntött a pohárba, mindenki megnyugodhat.

Manapság szinte mindenkinek a spórolás a legfőbb célja, hiszen akkora az infláció, hogy a pénztárcánk már nehezen bírja tartani a tempót a folyamatos drágulással. Minden egyes forint számít, bár vannak olyan pénzérmék, amiknek mostanában nem akkora az értékük, mint régebben, sőt, szinte már semmit sem lehet venni belőlük – nem csoda, hogy felmerült, hogy esetleg kivonják őket a forgalomból.

Az 5 Ft-os pénzérme jelenleg a legkisebb forgalomban lévő fizetőeszközünk. 1993-ban bocsátották ki, egyik oldalán az értéke, a másikon pedig egy nagy kócsag látható. Már egy ideje hallani lehet szóbeszédeket, hogy a közeljövőben esetleg kivonják a forgalomból, és pontosan arra a sorsra jut, mint annak idején az 1, illetve 2 Ft-os érméink – most a Magyar Nemzeti Bank elárulta, hogy mik a tervek ezzel kapcsolatban.

Megnyugodhatnak az 5 Ft-os pénzérme kedvelői, ugyanis kiderült, hogy az MNB egyelőre nem tervezi, hogy kivonja a forgalomból ezt a fizetőeszközt – ez azért is lehet, mert az 5 Ft-os aránya nem változott a forgalomban lévő érmék között, ugyanis stabilan az egyharmadát teszi ki már több, mint 10 éve.

Az is felmerült, hogy esetleg a jelenleg legnagyobb, 20 ezer forintos bankjegynél nagyobb értékű fizetőeszköz is forgalomba kerül, de úgy néz ki, hogy erre sem kerül sor egyelőre, ugyanis a Magyar Nemzeti Bank szerint nem várható változás a most hatályos készpénzforgalmi stratégiában – vagyis nem kell arra számítanunk, hogy esetleg kibocsátásra kerül a 30, vagy 50 ezer forintos bankjegy.

Ha valakit esetleg érdekel, itt egy nagyon érdekes videó arról, hogyan készül a 10 ezer forintos bankjegy:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás