promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Új magyar pénzt bocsátanak ki, így néz ki a 15 ezer forintos, amin különleges motívum szerepel
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Különleges pénzt bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank.

A magyarok mindig fokozott érdeklődéssel figyelik az újdonságokat, főleg, ha pénzről van szó. Amikor a Magyar Nemzeti Bank különleges motívumokkal díszített emlékérmeket bocsát ki, akkor is sokan rögtön elkezdik gyűjteni őket, és szinte vadásszák, hogy a boltban esetleg egy limitált 50 Ft-os pénzérmét kapjanak a kezükbe – a bezsebelés után pedig megy szépen a kollekcióba, igazi családi program is lehet ebből.

Az Magyar Nemzeti Bank rendszeresen csinál ilyen emlékérmes „kalandokat” az embereknek, de ezek sokszor nagyon hamar elfogynak, főleg, ha a honlapon is meg lehet vásárolni őket, hiszen hatalmas az érdeklődés az ilyen dolgok iránt. Nos, most újabb érdekes emlékéremmel jelentkezett az MNB az országos hatáskörű önálló magyar levéltár alapításának 300. évfordulója alkalmából.

A Magyar Nemzeti Bank kibocsátott egy 15 000 Ft névértékű ezüst, illetve és 3 000 Ft névértékű színesfém emlékérmét.

A „Magyar Nemzeti Levéltár” megnevezésű jubileumi emlékérméket Kereszthury Gábor iparművész tervezte, és elvileg már meg lehet őket venni. A 15 ezer forintos névértékű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, a súlya pedig 31,46 gramm, összesen 7 ezer darab készült belőle és állítólag 3 hónapig lehet megvásárolni névértéken – a 3 ezer Ft névértékű színesfém változat réz (75 százalék) és nikkel (25 százalék) ötvözetéből készült, a súlya pedig 30,80 gramm, ebből is szintén 7 ezer darab készült.

A két emlékérmén azonos motívumok vannak, ugyanis az előlapjukon az országláda látható Dudits Andor falfestménye alapján, a hátlapjukon pedig az Országos Levéltár központi épületének mai homlokzati ábrázolása látható – valóban nagyon szépek, így biztos, hogy elégedettek lesznek velük a gyűjtők, akik valószínűleg már alig várják, hogy bekerüljenek a kollekciójukba.

Így néznek ki az emlékérmek:

Akit érdekel, az itt megnézhati, hogyan készült a 10 ezres bankjegy:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás