promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kinéztünk a tűzijáték helyszínére, ez a látvány fogadott minket a rakparton
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ma hazafele utazva a buszon személyesen is volt lehetőségem szemügyre venni, hogy milyen hihetetlen mennyiségű munka áll a közel 40 perces műsor mögött.

Alig van Budapestnek olyan hídja, vagy akár Duna-parti szakasza, ahol ne éppen valamilyen tűzijáték telepítés folyna. Ma kimentem egy kicsit körülnénzni, hogy mégis mivel jár az, hogy több millió magyar ember csodálhassa a tűzesőt és tulajdonképpen meg is lepődtem meg nem is: azt eddig is sejtettem, hogy sok ember összehangolt működéséről van szó, azt azonban nem, hogy ennyien, ennyire egyszerre vesznek részt az egész telepítésben.

A rendezvény idén is megkapta az Európa legnagyobb tűzijátéka címet, így nem meglepő, hogy a monumentális műsorhoz hasonló minőségű szervezés is jár. Az Erzsébet hídnál szálltam le a buszról és ott kezdtem el kémlelni a tájat és gyalog bevenni a partot.

A tűzijáték előzetes költségvetése 12 milliárt forintot jelölt meg, ennyiből tudnak gazdálkodni a szervezők.

Ez nagyjából 40.000 darab pirotechnikai eszközt és 800 darab drónt foglal magában, illetve a tavaly is látható Gellért hegy-re és a környező épületekre vetített fényfestést. Ahogyan meg tudtam figyelni, az Erzsébet hídon és a Szabadság hídon dolgoztak éppen. Csak a hidakon amit én láttam nagyjából 20-20 ember dolgozott, de a Dunán is nagy volt a forgolódás, szóval valószínűleg még kétszer-háromszor ennyi munkás van éppen műszakban. Rengeteg doboz volt szétpakolva, amiből sok különböző csomagolás látszott ki, 30-40 fajta különböző fajtájú tűzijátékkal dolgozhatnak, így ránézésre. Sacc per kábé 4,5 km hosszan látható majd a Duna felett a műsor, a budai és a pesti rakpartról is. Hajókról és csónakokról is várható kilövés, valamint tűzszőnyeg fog elterülni a Dunán és lézershow is színesíti a műsort.

A tavalyi tűzijáték szervezésénél történt egy kisebb fennakadás. Az időjárási vinyokra hivatkozva az ünnepséget eltolták egy későbbi időpontra és sokak nagy bosszúságára a vihar mégis elmaradt. Erről itt írtunk korábban:

A szórakozás mellett az autósoknak a lezárásokra is érdemes figyelniük: az I., a II., az V., a IX., a XI., a XIII. és a XIV. kerületben várhatóak forgalmi változások. az Erzsében és a Szabadság hidat pedig lezárják 20-án este.

A tűzijáték 21 órakor kezdődik, de érdemes korábban kiérkezni, mert tömeg várható.

Aki pedig kíváncsi a tavalyi műsorra, az itt megnézheti az egészet egyben. Hiába a későbbi időpont és az átszervezés, a látvány csodálatos volt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás