promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Most jelentették be: ennyivel drágul az autópálya-matrica 2024-ben
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Drasztikusan megemelkednek az autópálya-matricák árai.

Ahogy az várható volt, a jelenlegi infláció az autópálya-matricák áraira is hatással lesz. Az előzetes becslések szerint ez 10-15 százalékos drágulást jelenthet, de most kiderült, hogy pontosan mennyivel emelkednek az árak az egyes matricakategóriákban.

Beigazolódott az, amit az Építési és Közlekedési Minisztérium nyilatkozatából sejteni lehetett, hogy a 2024-es sztrádadíjak inflációkövetők lesznek - vagyis az augusztusi infláció mértéke fogja meghatározni. A jelenlegi 15 százalékos inflációval számolva ez azt jelenti, hogy a jövő évi e-matricák várható árai a következőképpen alakulhatnak a D1(személyautó) kategóriában:

  • a heti (10 napos) matrica ára 5 500 forintról 6 330 forintra;
  • a havi 8 900 Ft-ról 10 240 Ft-ra;
  • a vármegyei (éves) 5 720 Ft-ról 6 580 Ft-ra;
  • az éves (országos) 49 190 Ft-ról 56 570 Ft-ra emelkedhet.


Arról egyelőre nincs információ, hogy az egynapos-matrica mennyibe fog kerülni, de nagyjából 5000-5100 forintra kell számítanunk, vagyis nem sokkal kerül majd kevesebbe, mint most egy 10 napos matrica.

Ezek után nézzük meg, hogy a 2022-es évhez képest mennyivel ugranak meg az árak: a tavalyi emelkedéshez viszonyítva a várható 2024-es 10 napos matrica közel 40 százalékos áremelkedést, míg az éves országos matrica 17 százalékos növekedést mutathat - ami bárhogy is nézzük, brutális árváltozás. Ezek után még inkább érdemes fontolóra vennie az autótulajdonosoknak, hogy inkább megveszik az egész éves matricát akár csak néhány vármegyére, hogy az utazások minél pénztárcabarátabbak legyenek.

Természetesen mint minden évben, most is december 1-jétől lehet elővásárláson megvenni az éves e-matricákat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás