promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kleptomániás lények lepték el egy Budapest melletti település erdejét
Borítókép:  Profimédia - Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

 A környéken élők nem örülnének neki, ha összetalálkoznának egy példánnyal a konyhában, de  most már erre is meg van az esély. 

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) gödöllői vadbiológus kutatói egy Budapesttől 30 kilométerre fekvő erdőben vadonélő mosómedvéket filmeztek le - írja az MTI. Az egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének munkatársai a vizsgálják, hogy az inváziós emlősök milyen hatást gyakorolhatnak a hazai őshonos állatfajokra. A kutatók műfészkeket és odúkat helyeztek ki fácántojásokkal, majd vadkamerákkal figyelték a fészekrabló mosómedvéket.

A mosómedve (Procyon lotor) egy közepes méretű ragadozó emlős, amely az Amerikai Egyesült Államok és Kanada területéről származik. Az elmúlt évtizedekben azonban elterjedt Európában is, és több országban, köztük Magyarországon is megtelepedett. A mosómedve testhossza általában 60-95 centiméter, míg a farok hossza 20-40 centiméter lehet. A testtömege általában 5-14 kilogramm között változik.

A mosómedvék rendkívül rugalmasak és alkalmazkodóképesek, ami lehetővé teszi számukra, hogy különböző élőhelyeken éljenek, beleértve az erdőket, mezőket, városokat és városi parkokat is. Éjszaka aktívak, és általában magányosan vagy kisebb csoportokban élnek. Az étrendjük változatos, és tartalmazhat tojásokat, hüllőket, békákat, rovarokat, gyümölcsöket, növényeket és akár hulladékot is.

A mosómedvék rendkívül ügyesek és intelligensek, és képesek kinyitni zárakat, felnyitni szemeteseket és más tárolókat, hogy hozzáférjenek az élelemhez. Ezért gyakran találkozhatunk velük városi környezetben is, ahol könnyen megtalálják a táplálékforrásokat. Azonban fontos megjegyezni, hogy a mosómedvék védett állatok, és tilos őket bántani vagy befogni.

Az MATE kutatói által végzett vizsgálat célja, hogy jobban megértsük, hogyan befolyásolják a mosómedvék a hazai ökoszisztémákat, és hogy milyen módszerekkel lehet keA kutatók arra is kíváncsiak, hogy hogyan lehet hatékonyan kezelni az inváziós mosómedvék populációját, ha azok elszaporodnak a hazai erdőkben. Az ilyen inváziós fajok kezelése kihívást jelent, mivel a túlzott állománynövekedés negatív hatással lehet a helyi biodiverzitásra és az ökoszisztéma egészére.

Az inváziós mosómedvék kezelésének egyik lehetséges módja a populációk szabályozása lehet. Ennek során a vadászat és a fogászat lehet hatékony eszközök a túlzott állománynövekedés megakadályozására. Azonban fontos, hogy a populációszabályozás során tiszteletben tartsuk az állatvédelmi törvényeket és a fenntartható vadgazdálkodási elveket.

A mosómedvék nem jelentenek közvetlen veszélyt az emberekre. Általában kerülik az emberi közelséget, és inkább elkerülik a konfliktusokat. Azonban ha találkozunk velük, fontos, hogy tartsuk távolságot, ne etessük őket, és ne próbáljuk megfogni vagy megsimogatni őket. A mosómedvék harapnak, és bizonyos betegségeket is terjeszthetnek. A kutatás eredményei és további információk elérhetők az invaziobiologia.hu weboldalon.

Addig pedig itt a bizonyíték, hogy a mosómedvék milyen ügyes tolvajok:

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás