promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Változás a jogosítványnál, egy fillért sem kell fizetnünk azért, ami eddig őrülten drága volt
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Brutálisan drágul minden, úgyhogy az ingyenes jogsinak sok fiatal fog örülni.

Az állam tervezi, hogy ingyenessé teszi a "B" kategóriás jogosítvány megszerzését a középiskolák és szakképző intézmények tanulói számára. Egy törvénymódosítási javaslat szerint az állam biztosítaná a közlekedési alapismeretek és a gyakorlati vizsga letételéhez szükséges ismeretek elsajátítását - szúrta ki a HVG. Az Igazságügyi Minisztérium megerősítette, hogy ténylegesen tervezik az ingyenessé tételt, azonban a részletek még kidolgozás alatt állnak, és a változtatás várhatóan csak a 2024 szeptemberében induló tanévben lépne életbe.

Jelenleg a jogosítvány megszerzése 250-300 forintba kerül Magyarországon. Az elmúlt években az állam lehetővé tette, hogy az 20 éven aluliak 25 ezer forint költségtérítést igényeljenek az Államkincstáron keresztül jogosítványuk megszerzéséhez. Ez a támogatás azonban a költségek emelkedése miatt egyre kevésbé jelentős. Az új támogatási rendszerben a költségvetésben többszörösét kellene elkülöníteni a jogosítvány megszerzésének támogatására.

Ám ez még egyelőre csak tervezet, és a végleges változat még nem lett elfogadva.

A jogosítvány megszerzése anyagilag terhet jelenthet számos tényező miatt. A jogosítvány megszerzéséhez szükséges képzési órák és tanfolyamok jelentős költségekkel járhatnak. Az oktatás díjai, a tananyagok és a gyakorlati vezetési órák ára mind hozzájárulhatnak a költségekhez. A jogosítvány megszerzéséhez szükséges elméleti és gyakorlati vizsgákhoz is fizetni kell. Ezek a vizsgadíjak jelentős összeget tehetnek ki, különösen, ha valaki többször is meg kell ismételje a vizsgákat. Ha valaki további jogosítvány típusokat szeretne megszerezni, például a motoros vagy a tehergépjármű vezetéséhez, akkor további költségek merülhetnek fel a képzés és a vizsgák során.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás