promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Aggasztó adatok jöttek: százezreket fenyeget az elszegényedés
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hivatalos számok bizonyítják, százezreket veszélyeztetheti az elszegényedés.

Az Eurostat készített egy friss statisztikát arrlól, hogy 2022-ben hogyan alakult az Európai Unióban az elszegényedés és a társadalmi kirekesztődés kockázata. A hivatalos adatok szerint Romániában és Bulgáriában a lakosság több, mint 30 százalékát, a görög, spanyol, lett, és észt lakosságnak pedig több, mint 25 százalékát fenyegeti ez. Csehországban és Szlovéniában a legjobb az arány, ott a 15 százalékot sem éri el.

Magyarországon a lakosság 18,4 százaléka áll az elszegényedés szélén; ez a 65 év feletti korosztályban 341 ezer embert jelent. Persze nem ez az idős korosztály van a legnagyobb bajban, ugyanis Az Eurostat statisztikája szerint a nyugdíjas kor előtt állók, tehát az 55 és 65 év közöttiek bizonyítottak rosszabb helyzetben vannak, mint a már nyugdíjas éveket élők - előbbiek ugyanis 485 ezren vannak.

A legkevésbé a fiatal felnőttek körében áll fent az elszegényedés veszélye, de a 20 éven aluli korosztálynál megintcsak magasabb a kitettek aránya.

A Pénzcentrum egy külön grafikont készített az Eurostat adatai alapján, amin azt láthatjuk, hogy az adott korosztályok hol helyezkednek ez az uniós átlaghoz képest:

Ha összevetjük a 2019-es és a 2022-es számokat, akkor azt láthatjuk, hogy a pandémia és az engergiaválság csak tavaly éreztette igazán a hatását, ugyanis csak néhány országban figyelhetünk meg jelentős növekedést. Az elszegényedés köckázata legalább 1 százalékponttal emelkedett Ausztriában, Franciaországban, Szlovákiában, Finnországban, és Észtországban, de a leginkább Németországban romlott a helyzet, ott 3,6 százalékponttal emelkedett a veszélyeztetettek aránya.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás