promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Drasztikus átalakulás lesz az egészségügyben, Müller Cecília fontos szerepet kap
Borítókép:  YouTube - Magyarország Kormánya
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Már meg is jelent az ezzel kapcsolatos kormányrendelet.

Komoly átalakuláson fog végigmenni a gyógyszerpiac. Már a kormányrendelet is megjelenta témában. Még májusban a Népszava cikkében említette, hogy Müller Cecília új hivatalt kaphat, és ennek következtében a gyógyszerhatóság felügyeletét is átveheti, így az országos tiszti főorvos irányíthatja majd a gyógyszerpiacot.

Csütörtök este megjelent a kormányrendelet a Magyar Közlönyben, amely szerint

augusztus 1-jével megalakul a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, amely az egészségügyért felelős miniszter, Pintér Sándor irányítása alá tartozik, és vezetője az országos tisztifőorvos, Müller Cecília lesz.

Eddig az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet volt felelős a gyógyszerpiac koordinálásáért. Számos fontos feladatot lát el, melyek közé tartozik például a gyógyszerek hazai forgalmazására és gyártására vonatkozó engedélyek kiadása, valamint a gyógyszerbiztonság ellenőrzése.

Emlékezetes lehet az 2018-as eset, amikor 27 fajta valsartan-tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszert kellett visszahívni a patikákból, mivel azok alapanyaga nitrózaminnal, egy erősen rákkeltő szerves vegyülettel szennyeződött. Akkor a hatóság gyorsan és hatékonyan reagált a helyzetre. A koordináció eredményeként mintegy 150 ezer beteg terápiáját állították át az orvosok egyik napról a másikra, és a patikák visszaváltották a szennyezett készítményeket, és adtak helyettük másikat. Ilyen és ehhez hasonló feladatokat fog átvenni most a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ.

Ők gondoskodnak majd arról, hogy a forgalomba kerülő gyógyszerek biztonságosak és megfeleljenek a szigorú minőségi előírásoknak. A hatóság folyamatosan monitorozza majd a piacot, hiszen gyorsan kell lépniük, ha bármilyen veszélyhelyzet merül fel a gyógyszerellátás terén. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás