promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Baljós bejelentést tett Müller Cecília, ijesztő mi vár ránk
Borítókép:  youtube.com-RTL (screenshot)
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az egész ország területére hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos. A legmelegebb órákban igazi tikkasztó kánikula lesz, ami megviselheti még az egészséges szervezetet is.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását 2023. július 10-én (hétfő) 00.00 órától 2023. július 12-én (szerda) 24.00 óráig másodfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére – ezt közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A hőség különösen veszélyes a kisgyermekekre, az idősekre, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élőkre nézve, így arra kérik a teljes lakosságot – kiemelten a kockázati csoportba tartozókat –, hogy ennek figyelembevételével tervezzék jövő heti teendőiket.

A vízparton tartózkodók, mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően. Felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe!

Annak érdekében, hogy csökkentsük az extrém hőség és kánikula negatív hatásait, fontos néhány óvintézkedést betartani. A következő intézkedések segíthetnek csökkenteni az egészségügyi kockázatokat:

  • Kerüljük a közvetlen napfényt a legforróbb órákban.
  • Viseljünk könnyű, laza ruházatot és védősisakot, ha szükséges.
  • Fogyasszunk sok folyadékot, különösen vizet, hogy elkerüljük a kiszáradást.
  • Kerüljük az alkohol és a koffein fogyasztását, mivel ezek dehidratáló hatással lehetnek.
  • Tartsuk otthonunkat hűvösen, amennyire lehet, használjunk légkondicionálót.
  • Vigyázzunk az idős emberekre, a gyermekekre és a kockázatot jelentő csoportokra.
  • Az éghajlatváltozás elleni küzdelemben pedig fontos, hogy aktívan részt vegyünk az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésében. A megújuló energiaforrásokra való áttérés, a fenntartható közlekedés és az energiahatékony otthonok építése mind hozzájárulhatnak a klímaváltozás mérsékléséhez és az extrém időjárási jelenségek csökkentéséhez.

Friss hír, hogy a hőségriasztással kapcsolatos híreket a jövőben már a VÉSZ applikáción keresztül is leolvashatjuk. A VÉSZ felhasználói már a riasztás kihirdetésekor rövid szöveges üzenetben értesítést kapnak annak időtartamáról és fokozatáról – közölte a Katasztrófavédelem.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás