promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A KRESZ-ben tengernyi embert megkavar ez a tábla  – vajon te tudni fogod, hogy mit jelent pontosan?
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ezt a KRESZ-táblát sok autós nem tudja hova tenni, ha kiegészítés is van alatta.

Gőzerővel megy a sulisoknak a vakáció, de sokan a láblógatás helyett inkább dolgozni mentek, de akadtak olyanok is, akik úgy döntöttek, hogy megszerzik maguknak a jogosítványt. Készüljenek is fel a rutinos sofőrök, mert ebben az időszakban egészen biztosan több tanuló vezetővel fognak találkozni az utakon, akikkel illik ilyenkor türelmesnek lenni.

A KRESZ-viszga továbbra is egységes Magyarországon, ahol 55 kérdést kell megválaszolnunk, az egészre pedig 55 percünk van. Érdemes jól felkészülni, mivel ha több mint 10 pontot elherdálunk a 75-ből, akkor már jelentkezhetünk is a következő alkalomra. Érdemes minél hamarabb, hogy ne essünk ki a rutinból, a három pontos kérdésekre pedig nagyon oda kell figyelni.

Még a tapasztalt autósoknak is érdemes követni az új szabályokat. Ezt ide kattintva könnyedén megtehetjük, mert az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottságnak a hivatalos honlapján továbbra is fent vannak a friss információk.

Most azonban jöjjön egy tábla, amit mindenkinek ismerni kell. Valószínűleg még azok is tudni fogják mi a neve, akiknek nincsen jogosítványuk.

A táblához tartozó kérdés így szól: szabad-e személygépkocsival várakozni ilyen közúti jelzőtáblát követően?

Itt három válaszlehetőség közül választhatunk:

  • A: Igen, ha legalább egy utas a járműnél marad, és az áruszállító jármű érkezésekor értesíti a vezetőt
  • B: Igen, ha a járművezető a járműnél marad, és az áruszállító jármű érkezésekor a rakodóhelyet elhagyja
  • C: Nem, sohasem

Valószínűleg akinek van már KRESZ-vizsgája, az nagyon jól tudja, hogy ez a várakozni tilos tábla, alatta azonban van egy rakodó kis emberke. Magyarország egyik nagy KRESZ-professzora, Pető Attila elmondja, hogy sokan a C választ jelölik meg, mondván a várakozni tilos tábla felülír mindent.

Pető Attila azonban úgy is szokta tanítani ezt a táblát, hogy kijelölt rakodó hely, mert itt eleve egyedi szabályt alkalmazunk a KRESZ-ben. Ez alapján az áruszállító jármű itt tartózkodhat, de mi is ott lehetünk a saját járművünkkel.

A várakozni tilos tábla tehát a leállított jármű elhagyását tiltja, de ha van kiegészítés, akkor csak az áruszállító jármű érkezésekor kell elhagynunk a rakodóhelyet. Tehát a helyes válasz nem más, mint a B.

A rutinos sofőrök is felejtenek, így nem árt néha felidézni a teszteket, amit a lenti videóban is megtehettek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás