promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Drasztikusan változhat a KRESZ – szigorúbban mérnék a száguldozó autókat hazánkban
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az Árpád hídon történt tragikus baleset miatt jutottak erre az elképzelésre a döntéshozók.

A KRESZ újragondolását és a B kategóriás jogosítvány megszerzése feltételrendszerének átgondolását tartja szükségesnek Lázár János építési és közlekedési miniszter, aki az Árpád hídi halálos közlekedési baleset kapcsán is kifejtette álláspontját.

Pénteken jelentette be a Budapesti Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának vezetője, hogy őrizetbe vették az hídon történt halálos baleset okozóját. Az illető a vallomásában elismerte felelősségét. Balogh Ádám azt mondta, szombaton spontán verseny alakult ki három autó között. Az elől haladó autó az Árpád hídon a Népfürdő utcánál kisiklott és elütötte a szalagkorlát mögött szabályosan közlekedő kerékpárost. A 26 éves biciklis a kórházban meghalt. Akkor a főosztályvezető nyomatékosította, hogy a baleset elkerülhető lett volna, ha az autósok betartják a közlekedésbiztonsági szabályokat. A tragédiát okozó sofőr legalább óránkénti 137 kilométeres sebességgel haladt, mielőtt megcsúszott. A 33 éves vezetőt halálos közúti baleset gondatlan okozásával gyanúsítják.

Lázár János a fővárosi önkormányzat feladataként nevezte meg a főváros közlekedési rendjének kialakítását, ugyanakkor azt is elismerte, hogy a KRESZ jelen állapotában nem alkalmas arra, hogy mindenkinek helyet csináljon az utcán - írja a Világgazdaság.

"A KRESZ nem követte le a változásokat. Modern, innovatív KRESZ-re van szükség, nem pedig olyan megközelítésre, hogy a közlekedés melyik szereplőjét támogatjuk, és melyiket nem"

– mondta a lapnak.

Lázár szerint ezért "érdemben át kell gondolni" a B kategóriás - személygépkocsi-vezetői - jogosítvány megszerzésének feltételrendszerét, szerinte "[a] jogosítványhoz kötött elméleti, gyakorlati tudás, valamint pszichológia alkalmasság is felülvizsgálatot érdemel", mert nem elég, ha jobbak a jogszabályok, "jobban is kellene vezetni".

Néhány hónapja már arról is lehetett hallani, hogy az Európai Unió is szigorítana a jogosítványokkal kapcsolatban. Ha megteszik, a jövőben mindenkinek igazolnia kellene, hogy alkalmas-e a gépjárművezetésre az adott életkorban. A javaslat megosztóvá vált, volt aki elvetette, sokak szerint pedig ezzel egész biztosan csökkenthető lenne a közúti balesetek száma.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás