promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Szörnyű dolog történt: a fővárosban hét éve nem volt ilyen rossz a helyzet

Szörnyű dolog történt: a fővárosban hét éve nem volt ilyen rossz a helyzet

Borítókép:  profimédia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions

Évek óta nem volt ilyen siralmas a helyzet az újlakás piacon, a szakértők sem tudják mit kezdjenek ezzel a helyzettel.

Az idén az első fél évben mélyrepülésbe váltott a budapesti újlakás-piac, mind a kereslet, mind az új kínálat volumene a 2014-2015-ös szinteket idézi - derül ki az OTP legfrissebb, publikus beruházói és értékesítői adatokból összeállított Budapesti Újlakás Értéktérképéből. Kiemelték, hogy a bizonytalan gazdasági kilátások miatt a beruházók és a lakásvásárlók is visszafogták piaci aktivitásukat.

Az idei első fél évben 96 új, kétlakásosnál nagyobb projekt értékesítése indult a fővárosban, amikor 1650 lakás épült meg - mondta Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank vezető elemzője. Ez az előző fél évhez képest 60 százalékos, a tavalyi első fél évvel összevetve 30 százalékos csökkenés. Hozzátette, ennél kisebb volumen legutóbb 2015 első felében került piacra, amikor is öt évnyi "tetszhalott állapot" után éppen csak beindultak az új projektek - idézi az MTI. Adatbázisuk szerint az eladott új társasházi lakások száma az idén június végéig az új kínálattal közel megegyező, 1570 volt. Ilyen alacsony értékesítési volument utoljára három éve, azt megelőzően pedig 2014 második fél évében lehetett látni - összegezte az OTP Jelzálogbank vezető elemzője.

A közlemény szerint egyelőre nem várható a piac élénkülése. A főváros szerte visszaesett beruházói aktivitás, továbbra is a XIII. kerületben a legélénkebb - írják a közleményben. Ami talán a legdurvább, hogy az idei átadású lakások esetében nagyjából 1,3 milliós átlagos négyzetméterárral lehet kalkulálni Budapesten. Amit pedig majd a következő egy-két évben lehet megvásárolni, azok esetében már 1,5 millió forint körüli az átlagárral kell számolni. 

Mire figyeljünk oda lakásvásárlásnál, ha ennyire ingoványos a piac?

  • Árstabilitás: Válság idején az ingatlanpiac is bizonytalan lehet. Érdemes olyan területeket vagy városokat választani, ahol az árak stabilak vagy lassabban növekednek. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a lakás értéke hosszú távon is fenntartható legyen.
  • Likviditás: Egy válság idején a lakások eladása hosszabb időt vehet igénybe. Ha rövid távon gondolkozik, fontos lehet, hogy a kiválasztott lakás könnyen eladható legyen. 
  • Hitelezési feltételek: A bankok nehéz helyzetben lehet, hogy szigorítják a hitelezési feltételeket. Érdemes megfontolni, hogy milyen hitel lehetőségek állnak rendelkezésre, és milyen követelményeket támasztanak a bankok a hitelfelvétellel szemben. Fontos, hogy megfelelő hitelképességgel rendelkezzen a vásárló a lakás megvásárlásához.
  • Rugalmasság: A válsághelyzetben előfordulhat, hogy a munkahelyi körülmények változnak, és szükség lehet az életvitel vagy a munkahely megváltoztatására. Érdemes olyan lakást választani, amely lehetőséget nyújt a rugalmas alkalmazkodásra, például könnyen kiadható vagy átalakítható más célokra.