promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Emberre veszélyes medvetalpra bukkantak Zalában, vakságot is okozhat az inváziós faj
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Vakságot és égési sérülést okozhat a túraútvonal mentén talált medvetalp.

A zellerfélék és a lágyszárúak csoportjába tartozó növényfaj a közönséges medvetalp, amiről mindenki tudja, hogy nem mérgező. Azonban nemrég Zalaegerszeg mellett, egy túraútvonal mentén bukkantak rá az veszélyes ikertestvérére, ami a megszólalásig hasonlít szelíd rokonához. A kaukázusi medvetalp egy olyan inváziós gyomnövény, ami akár 3-5 méteresre is megnőhet, illetve, ha hozzáérünk, égési sérüléseket, vakságot is okozhat.

Dr. Illyés Zoltán biológus hívta fel a figyelmet, hogy Botfa határában bukkantak rá az emberi egészségre is veszélyes fajra, amihez szigorúan tilos hozzáérni, ugyanis maradandó égési sérüléseket okozhat az adott bőrfelületen, ha pedig belekerül a szembe, látásproblémát, súlyos esetben vakságot is előidézhet.

„Ha itt megjelent, várható, hogy máshol is felbukkan. Túrázás közben vigyázni kell, hogy ne érjenek hozzá, mert egyéni érzékenység alapján (amit nem tudunk magunkról) egészen komoly égési sérülés szerű bőrtüneteket okozhat a vele való érintkezés”

- idézi a szakembert az Egerszegi Hírek, aki emlékeztetett arra, hogy korábban csak Keszthely és Hévíz mellől került elő ilyen növény, de ott sikerült kiirtani.

Mik azok az inváziós növények?

Ezek olyan idegenhonos fajok, ami miután sikeresen leküzdi a terjedési gátakat, akadályokat, képes arra, hogy a természetes területén kívül megtelepedni, illetve tömeges elszaporodni - ezzel komoly károkat okozva a természetvédelemnek, és a gazdaságnak. Ebbe a kategóriába tartoznak például az alábbi növények is:

  • Keskenylevelű ezüstfa
  • Cserjés gyalogakác
  • Fehér akác
  • Mirigyes bálványfa
  • Ecetszömörce
  • Zöld juhar
  • Madársóska fajok
  • Bíbor nebáncsvirág
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás