promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Behemót életveszélyes rovarok jelentek meg, amiknek még a hangjuktól is szívrohamot kapsz
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az őrületes méretű darazsak nem olyan rég megjelentek Európában is.

A szakértők mindig figyelmeztetnek mindenkit, hogy nagyon messziről érdemes elkerülni a darázsfészkeket, amiknek a bolygatása életveszélyes, mert ilyenkor csapatokban támadhatnak ránk ezek a rovarok.

Azonban feltűnt egy újabb veszély, és ezek a japán lódarazsak, vagy ázsiai óriásdarazsak. Ezek a rovarok Kelet- és Délkelet-Ázsiában őshonosak, de sajnos már Európában is megjelentek. A királynők elérhetik a 4,5-5,5 centimétert, de ennél nagyobb példányokat is találtak már. A csípésük nagyon fájdalmas és veszélyes lehet az emberre és az állatokra egyaránt.

A mérgük életveszélyes allergiás reakciót válthat ki, és akár halált is okozhat. A darazsak ragadozók, akár egy imádkozó sáskát is képesek elkapni, megenni, de gyümölcs is szerepelhet az étlapjukon. A legnagyobb veszély a méhekre leselkedik, mert köztük óriási pusztítást képesek végezni.

„Alapvetően nem a klíma változás okozza a terjedésüket, hanem a globális kereskedelem. A szállítmányok akaratlanul is terjesztik az invazív fajokat. Korábban láttam egy ismeretterjesztő filmet a japán óriás lódarazsakról. A készítői űrruhához hasonló ruhába öltöztek, és az egyikük mégis életveszélybe került, mert amikor leguggolt nem vette észre, hogy a térdhajlatában volt egy darázs, ami az összenyomásakor azonnal támadt. Az embert mentő vitte el”

- mesélte vészjóslóan a Borsnak Orbán Zoltán a Magyar Madártani Egyesület szóvivője, aki szerint ezek a rovarok már a méretűk miatt is jóval veszélyesebbek.

A japán lódarazsak nemrégiben Észak-Amerikában és Európában is megjelentek, feltehetően valamelyik ázsiai kereskedelmi szállítmánnyal érkezhettek az új területekre. A szakemberek attól tartanak, hogy a lódarazsak továbbterjednek, és veszélyeztetik a helyi ökoszisztémát és a méhészetet.

A lódarazsak irtása sajnos nagyon nehéz és költséges feladat. Ettől még remélhetőleg sikeres lesz, mivel ez a faj óriási károkat tudna okozni Magyarországon is, nem beszélve a veszélyről, amit jelentenek. A japán lódarazsaknak egyáltalán nincs európai rokona.

Ha szimpla darázscsípésnél is allergiás tüneteket észlelünk, mint például légszomj, duzzanat, hányinger vagy szédülés, azonnal orvoshoz kell fordulni.

Valaki merész volt, és felvette videóra, ahogyan elkap egy ilyen japán lódarazsat. Még a hangjától is szívrohamot tud kapni az ember, hát még a kinézetétől.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás