promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Botrányos hibák miatt okoznak baleseteket az autósok, de vajon te is köztük vagy? Ezt a listát mindenkinek látnia kell
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

 Még mindig rengeteg a baleset az utakon. Van néhány súlyos baklövés, amit újra és újra elkövetnek a közlekedők. 

 

A közúti balesetek sajnálatos módon világszerte komoly problémát jelentenek, és évente több millió ember életét követelik. 2022-ben 14 732 személysérüléses közúti közlekedési baleset történt a KSH adatai szerint. Ez 3,5 százalékkal több a járvány csúcspontjának számító 2021-eshez képest – írta meg az infostart.hu. A népesség számához viszonyítva 2022-ben a legtöbb baleset Vas, a legkevesebb pedig Nógrád vármegyében következett be. Ahhoz, hogy jobban megértsük a közúti biztonsággal kapcsolatos kihívásokat, érdemes megvizsgálni a leggyakoribb és legveszélyesebb közúti helyzeteket.

  • Gyorshajtás:

A gyorshajtás az egyik leggyakoribb közúti szabályszegés, és jelentősen hozzájárul a balesetek kockázatához. Magas sebességnél az autók kevésbé ellenőrizhetők, a féktávolság megnő, és a reakcióidő is csökken. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a gyorshajtás világszerte mintegy 30% -kal növeli a baleseti halálozások kockázatát.

  • Alkoholos befolyásoltság:

Az ittas vezetés súlyosan veszélyezteti mind az ittas vezetőt, mind másokat az úton. Az alkohol befolyása alatt a reakcióidő, az érzékelés és a döntéshozatal képessége jelentősen romlik. Az alkoholos vezetés szerepe a közúti balesetekben nemzetközileg elismert tény, és számos országban, nálunk is szigorú jogszabályokat vezettek be az ittas vezetés ellen.

  • Figyelemelterelés:

A figyelemelterelés az egyik legveszélyesebb közúti helyzet, amely egyre gyakoribbá válik a modern technológia térnyerésével. Az okostelefonok használata vezetés közben, az evés, a sminkelés vagy akár a zeneválasztás mind olyan tevékenységek, amelyek elterelhetik a vezető figyelmét az útról. Az Egyesült Államok Közlekedésbiztonsági Hatósága (NHTSA) szerint a figyelemelterelés következtében bekövetkező balesetek több tízezer ember halálát okozzák évente.

  • Felelőtlen sávváltás:

A helytelen sávváltás vagy a sávhasználati szabályok figyelmen kívül hagyása súlyos közúti balesetekhez vezethet. Az előzési manőverek, a sávok közötti ugrálás vagy a sávváltások közbeni figyelmetlenség gyakran vezet oldalirányú ütközésekhez vagy frontális balesetekhez.

A közúti balesetek nem csak autósokat érintenek, hanem kerékpárosokat és gyalogosokat is. Az alacsonyabb láthatóság, a váratlan mozgás és a járdát vagy kerékpársávot nem használó gyalogosok mind veszélyeztetik a közlekedésbiztonságot.

A statisztikák szerint a legnagyobb veszélynek még mindig a gyalogosok, a kerékpárosok és a motorosok vannak kitéve – utóbbiakat (jó esetben) csak bukósisak vagy egy mellény védi, míg az autóban utazókat ütközéskor legalább egy biztonsági öv megfog. Az adatok alapján világosan látható, hogy a közúti balesetek elkerülése érdekében mindannyiunknak felelősségteljes és odafigyelő közlekedésre van szüksége.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás