promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szörnyen nehéz KRESZ-kérdés, amiből könnyen baleset is lehet, ha nem tudod – ebben még a profi sofőrök is hibázni szoktak
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A KRESZ-vizsgán is felütheti a fejét ez a szörnyen nehéz kérdés, de bizony nagyon is tudnod kell, hogy kinek van elsőbbsége.

Innentől beindul a nyári szünet, és meg kell szokniuk a tapasztalt sofőröknek, hogy egyre több tanulósofőrrel találkoznak majd az utakon. Persze nem szabad elfelejteni, hogy ők is kezdték valahol, így legyenek türelmesek.

Aki úgy dönt, hogy megszerzi a jogosítvány, annak ugyebár a KRESZ-vizsgán kell túllendülnie. A teszt továbbra is egységes Magyarországon, ahol 55 kérdést kell megválaszolnunk, az egészre pedig 55 percünk van. Érdemes jól felkészülni, mivel ha több mint 10 pontot elherdálunk a 75-ből, akkor már jelentkezhetünk is a következő alkalomra. Érdemes minél hamarabb, hogy ne essünk ki a rutinból.

Még a tapasztalt autósoknak is nem árt közben követni az új szabályokat. Ezt ide kattintva könnyedén megtehetjük, mert az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottságnak a hivatalos honlapján fent vannak a friss információk.

Most azonban egy olyan KRESZ-kérdés jön, amit a tapasztalt autósoknak is tudniuk kell, még akkor is, ha ritka az ilyen útszakasz. Először is nézzük meg, hogy mi is van a képen.

Az ehhez tartozó kérdés így szól: a képen látható helyen mindkét jármű csak irányváltoztatással tudja az útját folytatni. Melyik jármű haladhat tovább elsőként?

Három válaszlehetőség közül választhatunk:

  • A: a B jelű jármű
  • B: az A jelű jármű
  • C: kölcsönös megegyezés alapján haladhatnak tovább

Remélhetőleg még a jogosítvánnyal nem rendelkezőknek is leesett, hogy itt biztosan nem lesz olyan, hogy kölcsönös megegyezés, mert abból csak állandóan káosz lenne. Hazánk nagy KRESZ-professzora, Pető Attila rögtön megjegyzi, hogy párhuzamos közlekedésre alkalmas utat látunk, valakinek itt pedig bizony elsőbbsége lesz. Vajon jól tippeltél?

Nos, a KRESZ kimondja, hogy a jobb oldali sávból érkezőnek van elsőbbsége. Tehát az A válasz a helyes, vagyis a B jelű jármű haladhat tovább elsőként. Az A jelűnek természetesen figyelnie kell a jobb oldalra, és köteles elengedni a B jelű járművet, bármi is van. Itt ugyebár ha valaki nem ismeri a KRESZ-szabályt, akkor könnyen baleset lehet belőle.

A rutinos sofőrök is felejtenek, így nem árt néha felidézni a teszteket, amit a lenti videóban is megtehettek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás