promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Fontos hír érkezett a hazai autósoknak, újabb nagyvárosban változik a parkolás rendje
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Jó lesz figyelni, mert egy hazi nagyváros most bekeményit szabályaival a parkoló autósoknak. 

A zöld rendszámos autók térnyerésével egyre kevésbé van szükség a vásárlásuk vagy a használatukra történő ösztönzéssel. Az egyik ilyen ösztönző eszköz nem volt más a korábbiakban, mint a kedvezményes, vagy éppen teljesen ingyen parkolás. Ez a kiváltság egyes magyarországi nagyvárosokban, vármegyeszékhelyeken már korábban megszűnt ebben az esztendőben. Most éppen Sopron városa volt a soron. A nyugat-magyarországi városban kiváltképpen a belváros nem bírta már el azt a fajta kedvezményt, hogy az egyre nagyobb számú hibrid-, és elektromos járművek ingyen parkolgassanak. Minderre a Totalcar.hu cikke világított rá. 

Mi az a zöld rendszám egyáltalán? Zöld rendszámot azok az autók kaphatnak hazánkban, amelyek részben vagy teljesen elektromos meghajtásúak. Tehát minden olyan hazai autónak jár a zöld rendszám, amely önerőből, tisztán elektromos üzemben legalább 25 kilométert képes megtenni. Ez alapján immár egyértelmű, hogy a tisztán elektromos meghajtású modellek mellett a plug-in hibridek egy része is jogosult erre a színes „karosszériaelemre”. (forrás: eautotoltokabel.hu)

Sopron hivatalos közleménye szerint a közgyülés egyöntetűen szavazta meg a változtatást, miszerint augusztus 1-től a város nyilvános parkolóiban megszűnik az ingyenes parkolás lehetősége a zöld rendszámos gépjárműveknek. Mindezzel kapcsolatban a polgármester, dr. Farkas Ciprián is pozitívan nyilatkozott, mondván nincs értelme tovább kiemeltként kezelni az elektromos-autózást előnyben részesítőket. Sopron ezzel a húzásával hatodikként állt be a sorba Békéscsaba, Esztergom, Kecskemét, Szekszárd és Tiszafüred után. A Totalcar azt is megemlíti, hogy év eleje óta Debrecenben és Kaposváron is csak a tisztán elektromos meghajtású zöldek parkolhatnak ingyen, a hibridek már elvesztették ezt a kiváltságot. 

A 2023. májusi állapot szerint körülbelül 70 ezer gépjármű (autó, busz, teherautó, motor) fut ma Magyarország útjain zöld rendszámmal. A statisztikusok szerint havonta két százalékkal emelkedik az elektromos járművek forgalomba állítása hazánkban. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás