promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rejtélyes ajtó lapul a Lánchíd alatt, amit szörnyű dologra használtak
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Számos titkos ajtót rejt a Lánchíd, amikről a hídmester beszélt.

A Lánchíd nagyon sok titkot és rejtélyes ajtót őriz, amikről csupán egy maroknyi ember tud az egész országban, köztük Fazekas János hídmester, aki a váralagútban született. Ez nem költői túlzás, a férfi tényleg a Várhegy tövében, egy szolgálati lakásban született, mivel az édesapja 41 éven keresztül felügyelte a Lánchidat. Akkoriban ugyanis még fontos volt, hogy a hídmester a híd közelében lakjon, mert nem lehetett olyan gyorsan mozdulni vagy kommunikálni, mint manapság.

Fazekas János 10 évvel ezelőtt a HVG-nek adott interjút, amiben elmesélte, hogy mikor gyerekkorában kinézett az ablakukon, mindig a Széchenyi-hidat látta, ez volt az oka annak, hogy az óvodában rengeteg Lánchidat rajzolt.

Ez a szolgálati lakás még ma is látható a Clark Ádám téren, de már régóta üresen áll.


A hídmester jól ismeri a Lánchíd apró titkait és nem egy rejtélyes ajtó mögé is benézett már. Nyolc ilyen ajtóról tudott akkoriban, amik közül az egyik a Clark Ádám tér alá, a lánckamrába vezet, ahová egy 20 méter hosszú, síkos, keskeny létrán keresztül lehet lejutni.

Kevesen tudják, de a II. világháború idején innen robbantották fel a hidat: mindkét lánckamrában elhelyeztek robbanóanyagot, de csak a pesti oldalon lévők robbantak fel. Ennek hatására a horgonyzásukat elvesztett láncok kiszakadtak a kamrából és áttörték a falazatot. Ugyan a pesti horgonykamra teljesen elpusztult, a budai épségben maradt. A felszerelt robbanószerkezetet 1948-ban találták meg, mikor víztelenítették a kamrát.

A Lánchíd többi rejtélyes ajtói olyan helyekre visznek, amit a laikus szemek egyébként nem is vesznek észre. Ezeken keresztül lehet bejutni a kezelőjárdákra, illetve a hídpillér tetejére is. Utóbbihoz viszont engedélyt kell kérni a fővárostól, illetve jelezni kell a tűzoltóknak, a rendőrségnek, és a vízi rendőrségnek is.

Érdekesség, hogy a híd tetején énekelte el Oláh Ibolya a Magyarország című dalt, volt itt már zongorakoncert, és itt forgatták az Eddie Murphy főszereplésével készült Én, a kém című film egyes jeleneteit is. Fazekas János erre így emlékezett vissza:

„Este próbáltunk elaludni, amikor hirtelen nappali fény lett, és ott lógott Eddie Murphy az ablakunkban”.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás