promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ha OTP-s vagy, azonnal tudnod kell erről
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nagyon figyelni kell, mivel kaphatsz ilyen telefonhívást.

Egyre több a csalás az online térben, illetve telefonon is nagyon sokan próbálkoznak átveréssel, az elmúlt hetekben is rengeteg cikket lehetett olvasni ezzel kapcsolatban.

Legutóbb a Portfolio számolt be róla, hogy az egyik gazdasági elemző kollégájukat érte váratlan telefonhívás egy budapesti vezetékes telefonszámról, majd a legvégén az lett, hogy a csaló vágta rá a telefont az elemzőre, aki kérdezősködött. Az elemző ugyanis rájött az átverési kísérletre. A hívás közben amúgy az Államkincstár informatikai biztonsági irodáját is belekeverték. A telefonhívás közben amúgy a magát az OTP Bank egyik alkalmazottjának kiadó csaló azzal kezdte az átverni szándékolt kliens felé, hogy elmondta, azt látták, hogy 78-78 ezer forintot három egymás utáni alkalommal is megpróbált kiutalni a számláról. A csaló pedig arra hivatkozott, hogy ezeket a gyanús tranzakciókat szeretné ellenőrizni. A történet részletesen ITT olvasható el.

Az OTP amúgy korábban már többször is figyelmeztetett, hogy egyre többször próbálnak olyan csalók visszaélni a nevükkel, akik magukat bankbiztonsági szakembereknek adják ki. Ezek a bűnözők arra mennek rá, hogy az ügyfelektől begyűjtsék a vásárláshoz szükséges banki adataikat, így megeshet, hogy valamiféle hamis oldalra irányítanak, vagy éppen távoli elérést biztosító programot telepíténeke a gépekre.

Az átverések általában telefonhívással kezdődnek, a csalók pedig a szakszerűség látszatát próbálják kelteni, hogy elnyerjék a potenciális áldozat bizalmát. Általában bankszámlán észlelt jogosulatlan tranzakcióra hivatkoznak, illetve feltörési kísérletekre, hogy megszerezhessék a szenzitiv adatainkat. Az átveréseknél az is gyakori, hogy időnyomás alá helyezik a potenciális átvertet, hogy ne is legyen ideje utánanézni a dolgoknak.

Az OTP ezekkel kapcsolatban arra kéri az ügyfeleit, hogy a bank hivatalos oldalán ellenőrizzék a hívók állításait. Azt is elmondták, hogy az OTP Bank soha nem kéri az ügyfeleitől a belépési azonosító kódjaikat, jelszavaikat, az utaláshoz kapott ellenőrző kódokat, illetve MobilBank regisztráció megerősítéshez szükséges ellenőrző kódokat, a bankkártyához tartozó CVV, CVC kódokat.

Az OTP YouTube-oldalán lehet tájékozódni több videóban az internetes és mobilos adathalász módszerket illetően:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás