promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megdöbbentő változás: a benzines autósoknak tudnia kell erről
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ha benzines autód van, akkor erről a változásról tudnod kell.

Általában a magyar benzinkutakkal kapcsolatban mindenkit az érdekel, hogy hogyan alakulnak az üzemanyagárak. A jó hír, hogy pénteken sem lesz ebben változás, a 95-ös benzin átlagára továbbra is 576 forint, míg a gázolajé 554 forint marad. Azonban van egy igen komoly változás, ami a benzines autósokra vonatkozik, ugyanis az egyik hazai benzinkút-hálózatnál megváltozott az üzemanyag összetétele, szóval érdemes informálódni, mielőtt újra tankolni indulnál.

Ennek a benzinkútnak a 98-as üzemanyaga évek óta a többi lánc 100-as benzinjének kedvező árú alternatívájaként szolgált: etanolt egy százalék alatti mennyiségben tartalmazott, a kötelező biokomponens szinte teljes egészében ETBE volt benne.

Kevesen tudják, de az ETBE nem növeli a benzin párolgását, és nem köti meg a légkör nedvességtartalmát - nemúgy, mint az etanol.

Márciusban már vizsgálták ennek a bizonyos hálózatnak a 98-as benzinjének az összetételét, akkor az került bele a jegyzőkönyvbe, hogy ez az üzemanyagtípus 0,7 százalékban etanolt, 17,9 százalékban pedig ETBE-t tartalmazott. Azonban június 7-én felkerültek az áprilisi jegyzőkönyvek is, amik alapján tavasszal komoly változás állt be a 98-as benzinnél:

az új etanoltartalom 10 százalék körül mozog már, az ETBE pedig 1 százalékra esett vissza.

Ez azt jelenti, hogy ezeknél a benzinkutaknál már csak az oktánszámokban különbözik a 95-ös, illetve a 98-as üzemanyag - árukat tekintve pedig 30 forint/liter a különbözet, ami 10 liternél már 300 forint.

Így tehát ha valakinek régebbi vagy érzékenyebb motorú autója van, akkor már nem érdemes annyira a drágább benzint beletankolni, de akkor sem, ha esetleg hosszabb időre le akarjuk tenni a kocsit. Ez a változás persze csak az Auchan benzinkútjainál tapasztalható, a többi hálózatnál nem módosultak az összetételek.


(forrás: Vezess)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás