promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vulkánt fedeztek fel a Balatonnál, sokan még csak nem is sejtik, hogy ott van, pedig mindenki ismeri
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy szakértő is megszólalt a monogenetikus vulkánról.

Nem csupán a hollywoodi filmekben okoznak bonyodalmat a vulkánok, ugyanis a való életben is komoly gondot jelentenek egyes helyeken. Valószínűleg mindenki látta már videón, hogy milyen pusztításra képes egy tűzhányó, valóban nem egy kellemes látvány, hiszen egész városokat tud eltüntetni a térképről – mondani sem kell, hogy Magyarországon senki sem hiányolja a vulkánokat, mégis van pár hazánkban.

Kevesen tudják, de a Balaton körül is van vulkán, ráadásul nem is egy, hiszen szinte az egész terület egy vulkáni mező, ami azt jelenti, hogy itt nem egyetlen, hatalmas tűzhányó van, mint sok más helyen a világban, hanem több, kisebb – és hogy vajon veszélyt jelentenek-e a magyarokra, illetve a borvidékre, azt egy szakértő árulta el, a válasza pedig biztos, hogy mindenkit meg fog nyugtatni.

A szakember elmondta, hogy a Badacsony is egy monogenetikus vulkán.

Állítólag 3,5 millió évvel ezelőtt keletkezett, de elvileg már nem kell félni tőle, hiszen a mai Balaton-felvidéken utoljára nagyjából 2,5 millió évvel ezelőtt volt vulkánkitörés, szóval nem valószínű, hogy mostanában várható hasonló, aggasztó esemény – de ha így is lenne, a technológia már van olyan fejlett, hogy előre tudja jelezni, ha veszélyes lenne a helyzet, így még időben lehetne evakuálni az embereket a környező helyekről.

Ebből is látszik, hogy Magyarország tele van érdekességekkel, amikről sokan még csak nem is tudnak. Ezek után könnyen lehet, hogy máshogy fogunk tekinteni a Badacsonyra, tudván, hogy egyszer esetleg forró láva hömpölygött rajta – ma pedig már hazánk egyik meghatározó borvidéke.

Itt lehet megtekinteni egy érdekes videót a Badacsonyról:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás