promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Több száz éves titkot rejt a Margit-sziget, nagyon kevesen tudják az igazságot
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Sokan még csak nem is sejtik, hogy mekkora bakit követtek el régen.

Minden magyar tudja, hogy Budapest a világ egyik legszebb, legérdekesebb városa, ahol szinte mindenhol kincseket találhatunk. Hol történelmi jelentőségű épületekről van szó, hol különleges művészeti alkotásokról, de az biztos, hogy büszkék lehetünk a fővárosunkra, ami nem véletlenül ilyen népszerű a turisták körében – de vannak dolgok, amit még a budapestiek sem biztos, hogy tudnak az otthonukról.

Budapest egyik kiemelkedő helye a Margit-sziget, ami igazi központnak számít a fővárosban. Rengetegen jönnek ide futni, piknikezni, sétálgatni, randizni, illetve a különböző eseményekre, vagy csak lazulni. Egy üde színfoltja hazánknak, milliók fordulnak meg ott naponta, mégis csak kevesen tudják, hogy a múltban milyen titkokat rejtett – ilyen volt például egy állítólagos komoly baki is egy korai elnevezésében.

Az évszázadok alatt rengeteg neve volt az egykor itt élő, Árpád-házi Szent Margitról elnevezett Margit-szigetnek: Urak szigete, Budai-sziget, Boldogasszony szigete, Szent Margit szigete, Szent András szigete, Lány-sziget és Nyulak szigete – utóbbi az, amihez egy régész szerint súlyos félrefordítás kapcsolódik, de sokan még csak nem is sejtik.

Trogmayer Ottó szerint a Nyulak szigete elnevezés jó eséllyel egy elírásból ered, ugyanis a latin neve nagyon hasonlít a jóval valószínűbb Leprások szigetére. Utóbbi azért fedheti jobban a valóságot, mivel a sziget maga eléggé elszigetelt (ez adja magát), és annak idején ispotályok épültek ide – vagyis olyan intézmények, amik rászorulóknak, betegeknek lettek kialakítva vendég iránti szeretet címén.

Vagyis ezek alapján valaki annak idején rosszul fordíthatta a Leprások szigete latin változatát, így lett végül a Nyulak szigete akkoriban a jelenlegi Margit-sziget – de persze ez csupán egy egész elfogadott elmélet, manapság szinte lehetetlenség lenne kideríteni a teljes igazságot.

Itt lehet megnézni egy látványos videót a Margit-szigetről:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás