promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nem bírod fizetni a hiteltörlesztőt vagy az albérletet? Ezzel a kiskapuval sokat faraghatsz le az árakból
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Kevesen tudnak erről az állami támogatásról, pedig sokat lefaraghatsz vele az albérletárakból vagy a lakáshitel törlesztőjéből.

Ha most körülnézünk az albérletek között, elkeserítő számokat láthatunk. Budapesten egy 8. kerületi, 33 négyzetméteres, 1 szobás lakást 130 ezer forintos bérleti díjjal vehetünk ki, a 11. kerületben pedig egy 1+1 félszobás, 43 négyzetméteres, bútorozott lakást 200 ezer forintért kínálnak.

Az ingatlan.com adatai szerint május közepén még 225 ezer forint volt a fővárosban kiadó lakások átlagos bérleti díja, de ha szétnézünk a vármegyeszékhelyeken is, ott már 130 ezer forint az átlag.

A nagy egyetemvárosok közül például Debrecenben és Győrben 150 ezer, Veszprémben 165 ezer, Szegeden 130 ezer, Miskolcon pedig 100 ezer volt az átlagos bérleti díj.

Ma már egy egyetemista nem is tudna családi támogatás nélkül kivenni egy albérletet, hiszen ha csak egy 200 ezer forintért kínált lakást nézünk, akkor az első havi bérleti díj mellett kéthavi kauciót is ki kell fizetni (a legtöbb esetben kéthavi kauciót kérnek el a bérbeadók - a szerk.), vagyis rögtön egy 600 ezer forintos kiadással kezdjük a főiskolás éveinket, ami valakinek egy havi fizetése.

Ezt a rohamos áremelkedést a szülők, nagyszülők is egyre kevésbé bírják anyagilag, a hivatalos statisztikák szerint csak Budapesten 25 százalékkal drágultak az albérletek.


Emlékszem néhány éve még 65 ezer forintért vettem ki a 6. kerületben egy egyszobás, részben felújított, bútorozott gondoki lakást, aminek be voltak rácsozva az ablakai, a legutolsó albérletem pedig egy másfél szobás lakás volt egy 13. kerületi, 60-as években épült társasházban. Ár-érték arányban óriási volt a kontraszt még úgy is, hogy a két költözés között eltelt néhány év, hiszen míg a 6. kerületi albérletembe betörtek, a 13. kerület egyik jól frekventált, biztonságos környékén laktam, ahol a lakóközösség is összetartóbb volt, és tényleg minden egy karnyújtásnyira volt tőlem.

Magyarán ki lehet fogni jó, megfizethető albérletet, ahol a tulajdonos is emberséges, csak rá kell áldozni az időnket. Legyen drágább vagy olcsóbb albérlet, az ember mindig örül, ha pár ezer vagy tízezer forinttal lefaraghat az árakból.

Kevesen tudják, de létezik egy úgynevezett egészség- és önsegélyező pénztári megtakarítás, amivel nemcsak az albérletünket, de kollégiumi díjakat, és a lakáshitelünk törlesztőjét is finanszírozhatjuk, ráadásul a befizetett összegre egy 20 százalékos, évente maximum 150 ezer forintos adó-visszatérítés is jár.

Ez a megtakarítás egyfajta állami támogatásként is felfogható.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás