promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Teljesen más nevet akartak adni Budapestnek, így hívták volna eredetileg a magyar fővárost
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy térképnek is komoly szerepe volt abban, hogy ma Budapestnek hívjuk a fővárosunkat.

1873-ban Budapest néven egyesült Buda, Pest és Óbuda, így megszületett Európa egyik legszebb városa, Magyarország fővárosa, aminek a különleges adottságai most is lenyűgözik az összes ide tévedő turistát. A folyamatos hajtás mellett észre sem vesszük, hogy milyen csodás Budapest, pedig érdemes néha felfedezni pár dolgot – egyebek között a Hősök tere is egy érdekes titkot tartogat:

Manapság szinte elképzelhetetlen, hogy valaha is máshogy akarták elnevezni Budapestet, pedig annak idején nem sokon múlt, hogy végül ezt a nevet kapta. Széchenyi Istvánnak például először nagyon nem tetszett az elnevezés, főleg azért, mert a „pest” szó miatt a német „kártevő” és a „dögmirigy” szavak jutottak eszébe, ezért felmerültek egyéb alternatívák is – amik között akadtak egész jók is.

Széchenyi István azt javasolta, hogy Budapest helyett lehetne a főváros neve Bájkert, vagy Dunagyöngye, esetleg Etelvár, illetve Hunvár és Honderű is – majd úgy tűnt, hogy az egyszerű Pest-Buda név lesz a befutó, egészen addig, amíg elő nem vettek egy térképet.

A városrészek méretei miatt akarták előre venni a jóval népesebb Pestet, de mikor belegondoltak, hogy milyen zavaró lenne, ha a térképeken a főváros felett Pest-Buda szerepelne úgy, hogy a szavak alatt pont ellenkező sorrendben lenne a kettő terület, akkor rájöttek, hogy sokkal jobb a Budapest elnevezés – ezzel zárult a hosszú évtizedeken át tartó „vita”.

Ezek után már a köznyelvben és az irodalomban is Budapestként emlegették a fővárost, de csak 1873-ban vált hivatalossá a döntés, addigra viszont már teljesen természetes volt, hiszen végre révbe ért az, amin már nagyjából 1831 óta agyaltak a legnagyobb magyar elmék – köztük Széchenyi István is, aki már a megvalósulás előtt is hosszú ideje szorgalmazta Pest, Buda és Óbuda egyesülését.

Itt lehet megnézni egy káprázatos videót Budapestről:

Itt pedig egy újabb érdekességet tárunk fel a magyar fővárosról:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás