promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Fokozott veszély Magyarországon: a te kerted is fertőzött lehet, erre nagyon kell figyelned
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ha van gyömölcsfa a kertedben, akkor a fertőzésveszély is fennáll.

Bizony gyakran előfordul, hogy nem jönnek be a meteorológiai előrejelzések. A közelmúltban is láttunk arra példát, hogy azt jósolták, nem lesz sem fagy, sem csapadék, aztán mégis becsúszott egy-két éjjeli fagy, ráadásul az ország egyes részein bőséges csapadék is lehullott.

Bár a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara növényvédelmi összefoglalója szerint ezek a kései fagyok nem viselték meg jelentősen a magyar almaültetvényeket, az esős idő miatt erősödött a fertőzésveszély a gyümölcsösökben.

Ez a fertőzésveszély mindenhol fennáll, ahol kiadós csapadék volt, és akinek a kertjében gyümölcsfa áll.

Az állandó nedvesség miatti fertőzés első tünetei mostanában jelennek meg a fákon, de óvatosan kell bánni a növényvédő szerekkel, hiszen a virágzás még tart, és ha lefújjuk a fákat, azzal a méheket is nagy veszélynek tesszük ki. Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy a gyomok virágzása esetén az ültetvény is ugyanúgy virágzó kultúrának számít, valamint azt, hogy a méhek nem csak a virágok nektárjait keresik fel, hanem a levéltetvek mézharmatját is. Ez azt jelenti, hogy ebben az esetben is ugyanolyan körültekintően kell permetezni, mintha a gyümölcsfák virágoznának.

De mire is kell figyelnünk a permetezéskor:

  • először is virágzó kultúrának számít, ha a kultúrnövény, vagy a táblán levő gyomok és a tábla közvetlen szomszédságában levő növények virágoznak;
  • ellenőrizni kell az adott készítmény méhvédelmi besorolását - ez nem csak a rovarölő szerekre, hanem a gombaölőkre és a gyomirtókra is vonatkozik;
  • amennyiben méhekre nem veszélyes, nem jelzésköteles készítményt használunk, úgy a permetezés bármilyen időpontban végezhető;
  • méhekre mérsékelten veszélyes készítmények esetén a permetezéseket a csillagászati naplemente előtt egy órával kell megkezdeni, és legkésőbb este 11 óráig be kell fejezni. Fontos hozzátenni, hogy a kezelés az önkormányzat jegyzője felé bejelentésköteles!
  • amennyiben olyan készítményt használunk, ami kifejezetten veszélyes a méhekre, csak akkor végzethetünk vele permetezést, amikor a méhek már nem látogatják a virágzó kultúrát.

De tulajdonképpen mi is az a varasodás, és hogyan védekezhetünk ellene? Ezekre ad választ az alábbi videó:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás