promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az év leglátványosabb meteoresője éri el a Földet, Magyarországról is látható
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Csak az igazán balszerencsések nem fognak látni hullócsillagot vagy elhúzó meteort.

A Föld és a Naprendszerünk pozícionáltságának köszönhetően minden év májusának elején van szerencsénk megtekinteni az eta akvaridák meteoresőjét. Azt a por és anyagmaradvány "szemetet", amelyet nem más szokott maga mögött hagyni, mint a bolygónk legendás látogatója, a Halley-üstökös. A hírhedt égitestről éppen  a közelmúltban cikkeztünk, és nem csak a földi életre gyakorolt közvetett hatásai számítanak vitás témának. Ugyanis egyelőre nem teljesen bizonyított a tény, hogy a májusi és októberi akvaridák meteoresője biztosan kapcsolódik-e a Halley-üstökös pályájához. Igaz, a korábbi megfigyelések szerint a híres "vendég" érkezése idején mindig erősebb az emlegetett jelenség. Így pedig valóban kíváncsian várhatjuk a Halley 2061-es érkezését.

Azonban addig még meg kell elégednünk az évente érkező akvaridák meteorrajjal, és az adott esetben látványos égi jelenségekkel. A Weather.com várakozása szerint nem csak ennek lesz köszönhető, hogy az idei május lesz a legaktívabb és legjobban megfelelő a csillagászati megfigyelésekre. Az időjárási és csillagászati szakportál arról készített ugyanis figyelemfelkeltő videós posztot, hogy milyen csodás hónap is már ránk az esztendő ötödik havában.

Mint említettük, érkeznek az eta akvaridák. A meteoreső csúcsa pedig május 5. és 6. lesz, a legjobb megfigyelésekre pedig hajnal előtt lehet lehetőségünk, ha elég korán tudunk kelni, illetve elég türelmesek vagyunk. A Hold egyébként éppen szintén a leglátványosabb, lévén közelsége és telítettsége is megfelelő, hogy akár még az amatőr csillagászok is pompás megfigyeléseket végezhessenek rajta az otthoni távcsöveikkel. Ez pedig szintén igaz lesz a Vénuszra is, ami ilyenkor ragyog a legfényesebben, ha napnyugta után elnézünk a nyugati égboltra.

A magyar égfigyelők pedig távcsöveikkel szintén megleshetik felhő mentes estéken a Merkúr, a Jupitert és a Szaturnuszt.

Akvaridák látványos bemutatója:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás