promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen felfedezés Magyarországon, az egész világ a szenzációs vidéki leletet csodálja
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

2000 éves kincset rejtett a magyar föld, igazi világszenzáció ez a felfedezés.

Az embereket mindig izgalommal tölti el, ha a kutatók valami régi, ősi dolgot találnak a föld alatt, egy elfeledett sírkamrában, elhagyott temetőben, vagy igazából bárhol. Rengeteg elképesztő leletet tártak fel eddig a régészek, most pedig Magyarországon sikerült olyasmit találni, ami igazi világszenzációnak számít, ugyanis eddig csak Pompejiben volt hasonló – nem csoda, hogy hatalmas érdeklődés övezi nemzetközi szinten is.

Még tavaly ősszel, Jánoshida és Jászberény határánál fedeztek fel egy viszonylag sekély sírban egy nagyjából 2000 éves, zavartalanul nyugvó csontvázat, ami a mellette talált ládák alapján egy római orvos maradványa volt, aki 50-60 éves korában hunyhatott el. Már ez is hatalmas dolognak számít, hiszen ilyesmire is ritkán van példa Magyarországon, de akkor döbbentek meg igazán a szakértők, amikor feltárták a ládákat.

Az orvosnak olyan eszközei voltak, amik akkoriban elképesztő csúcstechnológiának számítottak.

Rézből és acélból készült, díszes orvosi eszközökről van szó, amikkel akár komolyabb sebészeti beavatkozásokat is el lehetett végezni. Nagyon értékesek ezek a darabok, ilyen minőségű készletet csak Pompejiben találtak eddig, szóval ebből a szempontból is különleges a leletegyüttes, ami arra utal, hogy a szóban forgó ember magasan képzett, és a szakmája egyik kiemelkedő alakja volt.

Egyelőre még kérdéses, pontosan hogyan került ide a rejtélyes utazó, mi szél hozta felénk, de az biztos, hogy neki köszönhetően ismét Magyarországról beszél az egész világ, hiszen valóban egy igazán fontos leletet sikerült feltárniuk a régészeknek.

Itt lehet megnézni pár felvételt a nagyjából 2000 éves leletről, ami valóban igazi szenzációnak számít, és nem csupán Magyarországon:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás