promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Öt dolog, amit tudnod kell a legkülönlegesebb magyar tájról, ahol Isten tenyerére is felállhatsz
Borítókép:  Promotions
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Palócföld, Magyarország egyik legkülönlegesebb vidéke számos érdekességet rejt magában. Mind természeti, mind kulturális látnivalók tekintetében hatalmas élményben lehet részünk, ha a környékre látogatunk, de előtte nem árt, ha kicsit utánanézünk a dolgoknak! Ehhez nyújtunk nektek egy kis segítséget!

Palócföld határai nem teljesen tisztázottak, de nagyjából a Mátra és Bükktől északra fekvő területeket számítjuk ide. A környék rendkívül látványos természeti és kulturális értékekkel rendelkezi, ráadásul nagyon fotogén is, lássunk is pár érdekességet róla!

Magyarország egyik legnagyobb sziklafala!

Kishartyán mellett található a Kőlyuk-oldal, amely 40-50 méteres magasságával, és 400 méter hosszúságával az egyik legnagyobb sziklafal az országban. A homokkőből álló képződmény látványa már önmagában lenyűgöző, de ráadásként még barlanglakást is rejt magában, amit egy meredek lépcsőn keresztül tudunk megközelíteni!

A szécsényi ferde-torony

Ha meghalljuk a "ferde-torony" kifejezést, mindenki a pisai ferde toronyra gondol. Van azonban egy hasonló, megdőlt épület a palócföldön található Szécsény városában is! Az egykor tűztoronyként funkcionáló építményt a település központjában találhatjuk közvetlenül a vár mellett.

Egy falu, amely a világörökség része!

Hollókő talán az egyik legismertebb palócföldi látványosság - épen megmaradt gyönyörű házai és népi hagyományai miatt az egyetlen magyar falu, amelyet az UNESCO világörökségi helyszínei között tartanak nyilván. A települést Húsvétkor érdemes leginkább felkeresni, hiszen akkor élőben láthatjuk az ikonikus népi "locsolást".

Egy vár, ami tavaly újjászületett

Hollókő települése nemcsak az épen megmaradt parasztházairól híres: a falu fölött magasodó vulkanikus maradványon találjuk a környék egyik legszebb erődítményét, Hollókő várát. A rendkívül látványos környezetben fekvő épület felújítását ráadásul tavaly fejezték be, így most már kívül-belül egyaránt felfedezhetjük látnivalóit.

Isten tenyerére is felállhatunk!

A Hollókői vártól néhány kilométeres túrával juthatunk el az hazánk egyik legegyedibb építményéhez: az Isten tenyere kilátó nevéhez hűen egy hatalmas kezet formáz. Az alkotás Csíkszentmihányi Benjámin munkáját dicséri, ráadásul a kilátóterasz kizárólag holtfából készült, így egy élő fát sem kellett kivágni a megalkotásához.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás