promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Itt a gyomorkorgató titok, hogy a magyar válogatott miért égett le az utolsó világbajnokságán
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Magyarország történelmében legalább akkora trauma az 1986-os tragikomédia, mint a mohácsi csatavesztés vagy a tatárjárás

Majdnem négy évtizede már, hogy a magyar labdarúgó válogatott nem tudta kvalifikálni magát a soros világbajnokságra. Magyarország csapata utoljára az 1986-os mexikói vébén szerepelhetett. Azon a tornán, ahol egyébként a meglepetésre képes, akár még legjobb négyre is érdemes gárdák közé sorolták őket. Azonban a harmatos Kanada leverésén túl sima vereségbe szaladtunk bele a Platinival felálló franciák ellen. A Szovjetunióval szembeni 0-6 után tulajdonképpen soha nem látott lejtmenetbe kapcsolt a magyar labdarúgás. Az akkor már élők soha nem felejtik el a közép-amerikai hőségben csak mélán lézengő és tehetetlen játékosaink teljesítményét.

Sőt, akik nem látták azt a meccset, azokban is traumatizálódott az 1986-os óriási pofon, melynek okáról azóta is folyamatosak a találgatások. Pedig a labdarúgás is egy ilyen szelete az életnek, melyben néha csak úgy megtörténnek a dolgok, olykor teljesen váratlan kimenetellel. Sokan sokszor emlegették azóta is a magyar szervezet számára idegen forró hőmérsékletet, ám ez teljesen zavaros kifogás, lévén az orosz és ukrán játékosok ehhez még kevésbé lehettek hozzá szokva. A 2000-es évek elején a TV2 Naplója készített riportot a magyar válogatott, és tulajdonképpen az egész focink 1986-os összeomlásáról. Akkor természetesen felmerült az MLSZ és közvetlenül Mezey György szövetségi kapitány felelőssége is.

Állítólag a magyar válogatott játékosait minduntalan olaszosan fitt étrendre akarták fogni az illetékesek, és spagetti tésztával tömték őket. Akkoriban még nem volt professzionális szinten a sportolók étkeztetése, bár a többség már igyekezett tudatosan táplálkozni. Azonban a magyar ember élsportolóként sem vetette meg a nehéz, tartósan laktató étkeket. Talán ennek is volt köszönhető a feltételezés szerint, hogy a hirtelen jött spagetti-kúra és a rosszul időzített forma miatt szinte árnyékaik voltak önmaguknak a magyar játékosok.

A sors furcsa fintora, hogy 2026-ben újra Mexikóban (társrendezőkén az USA-val és Kanadával) lesz a világbajnokságra. Évtizedek óta most a legerősebb és a legtöbbre tartott a magyar válogatott, és jó eséllyel szállhat majd harcba a kijutásért az alig három év múlva esedékes tornán.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás