promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Pusztító erejű aszteroida ér ide szombat este - Kell-e aggódni Magyarországon?
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Nem túl jók az előjelek a várospusztítónak titulált aszteroida szombati érkezése előtt.

Csak az év elején sikerült felfedezni a nagyjából épület nagyságúnak titulált, körülbelül 40-95 méter nagyságú aszteroidát, az egészen pontosan 2023 DZ2 névre keresztelt objektumot. Ám már holnap el is húz a várakozások szerint a Föld mellett, miközben a legközelebbi lokalizációja várhatóan 168 300 kilométer lesz. Ez az IFL Science cikke szerint jóval a Föld-Hold átlagos távolság felének számít. Magyarán mondva bőven a veszélyességi kategóriába sorolható. 

Ennek megfelelően a NASA szakemberei és egyéb szakértő értő figyelemmel kísérik az aszteroida pályáját, amely még így is veszélytelennek tekinthető gyakorlatilag. Inkább a mérete az, amely aggódást szül, illetve a kései felismerése. Ugyanis a szakzsargon szerint az adatai alapján a szeretett bolygónk holnapi látogatója "város pusztítónak" titulálható. Ez a kétes értékű becenév pedig egyet jelent azzal, hogy nem kell tartanunk a legdurvább forgatókönyv esetén sem a tömeges kihalástól, bár egy rossz szögben és helyen elért találattal akár milliók életét is kiolthatná a nukleráris csapással felérő becsapódás.

Ettől, mármint a becsapódástól nem kell tartanunk, bár a NASA szerint hármas szintű ritkasággal van dolgunk. Mérete szerint száznál is több hasonló közelíti meg a Földet, de nem ennyire. Az ilyesfajta együttállásra évtizedenként körülbelül egyszer-egyszer kerül sor. Állítólag az Európai Űrügynökség tudósai is készülnek az aszteroida minél részletesebb vizsgálatára, amire bárkinek megvan a lehetősége, akinek van otthon egy minimum három hüvelykes teleszkópja. Az érdeklődők pedig holnap élőben követhetik az eseményeket itt: 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás