promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen: fényes robbanások világították be Magyarország égboltját
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Különleges látványosságot tartogatott a péntek esti égbolt a Magyarországon élőknek. A fényes robbanások mindenkit megdöbbentettek.

Szinte valamennyien imádjuk az égboltot figyelni. A finoman pislákoló csillagok, a varázslatosan fénylő hold és az űr végtelen, bársonyos sötétsége magával ragadó látványosság, ami már évezredek óta bűvöletbe ejti az emberiséget. Régebben minden égi jelenség megmagyarázhatatlan és félelmetes varázslatként hatott őseinkre és bár a tudomány révén már tudjuk, hogy mit látunk, még mindig ugyanolyan gyermeki örömmel tekintünk fel éjszakánként, hogy megcsodáljuk a szemünk elé táruló látványt.

Nagyon különleges élményben volt része azoknak a szerencséseknek, akik tegnap este a szabadban tartózkodtak és feltekintettek az égre. Pénteken este, magyar idő szerint 21 óra 8 perckor egy nagyon fényes, háromszor is robbanó zöldes színű tűzgömb haladt át Magyarország felett.

Szerencsénkre a Magyar Meteoritikai Társaság által működtetett Magyar Tűzgömbkamera Hálózat kamerái megörökítették a nem mindennapi látványosságot, így azok is képet kaphatnak a páratlan jelenség szépségéről, akik nem tudták saját szemükkel megtekinteni.

Forrás: Magyar Meteoritikai Társaság

Forrás: Magyar Meteoritikai Társaság

A hivatalosan tűzgömb névre hallgató égi vándor olyan meteort jelent, melynek fényessége eléri vagy meghaladja a -5 magnitúdót, vagyis a Vénusz fényességét. A Föld légkörét elérő meteorok esetén átlagosan minden ezredik számít tűzgömbnek és gyakrabban fordul elő ilyen jelenség a meteoresők idején, például a Geminidák vagy a Perseidák hullásának időszakában.

A társaság információi szerint hangrobbanást nem tapasztaltak a tűzgömb megjelenésekor. Ennek az a jelentősége, hogy a nagyon lassan haladó és rendkívül fényes, több másodpercig izzó tűzgömbök esetében, ha hangrobbanást is produkálnak, akkor megvan rá az esély, hogy maradványai túlélik a hullás közbeni nagymértékű anyagleolvadást, és meteoritokként elérik a felszínt.

Sajnos erre most valószínűleg nem került sor, azt viszont a meteor is tudta, hogy három a magyar igazság és bizony ennek megfelelően háromszor robbant hazánk felett. Néhány nappal lekéste ugyan nemzeti ünnepünket, de így is szép és látványos keretbe foglalta a megemlékezést.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás