promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes eset mutatott rá a panellakók és sportolók egyre élesedő konfliktusára
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Drasztikus döntés született.

Szinte nem is gondolná az ember, de egyre jobban kiéleződnek az esetleges konfliktusok a panellakók és a panelek melletti focipályákat használók között. Ami durva, hogy egyre több ilyen viszály a jellemző. A panelek lakói sokszor nyugdíjasok és kisgyerekes családok, akik nehezebben tolerálják a nyugalmuk megzavarását. Pontosan ez történt Cegléden is. 

Két focipályát is bezárat az önkormányzat, mert panaszt tettek a zaj miatt a helyi lakosok. Gyakorlatilag a ladbapattogtatás volt, ami zavarta őket, de hogy ki volt a konkrét bepanaszoló, rejtély. 

ATelex írt róla, hogy elkezdtek "nyomozni" a helyiek körében, ki hogyan viszonyult a sportolás zajához és kit, mennyire zavart a labdapattogás. Érdekes eredmények születtek. 

Magyar László Szolnokról költözött Ceglédre nemrég, az utca másik oldalára, a pályától 20-30 méterre fekvő kertvárosi házba. Előző lakhelyét pont a szomszédok zajongása miatt kellett otthagynia, mint mondja, kifejezetten allergiás a zajra. Éppen ezért nem is érti a bírósági döntést, hiszen, mint mondja, ha valakit, őt biztos zavarnia kellene a labdázásnak, de mégse zavarta.

„Ezek a gyerekek be vannak zárva a panelbe, kell nekik egy kis mozgási lehetőség”

– közli, hozzátéve, hogy van némi zaja ugyan a labdázásnak, de az szerinte nem zavaró. Bandázás sincs a pálya környékén, egyszer kellett csak szólnia a hangos zene miatt, de abból sem lett konfliktus.

A biztonsági intézkedések nem véletlenek. Az egyik lakó 20 éve panaszkodik a pályára, 5-6 éve pert is indított az önkormányzat ellen, mondja Csáky András polgármester. Az önkormányzat első fokon nyert is, igaz, eleget kellett tennie az ügybe bevont alapvető jogok biztosa tanácsainak. A biztos kompromisszumra törekedett, ajánlása szerint időkorlát közé kellett szorítani a labdázást, akkor lett zárható a pálya, és figyeltek arra, hogy ne zörögjön annyira a kerítés. A lakónak ez nem volt elég, folytatta a pereskedést.

De vajon ki lehet a lakó, akit ennyire zavarhat a foci? A pálya mellett, két méteren belül emelkedik a tízemeletes épület fala, a magasan a kapu fölé rúgott lövések néha bizony az első emeleti panelen csattanhatnak. Egy nő kint ül a leginkább érintett első emeleti lakás erkélyén.  A nő megemlíti, hogy néha bizony felpattant a ladba a falhoz, amit hallottak is, de annyira nem zavarta őket, neki is vannak gyerekei.

A bírósag nem csak a pályák bezárását, de a lebontásukat is elrendelte. 

Egy idősebb nő dohányzik a barna falú épület mellett, a pályától nem messze. Ahogy megszólal, érződik a szavaiból a felháborodás. Itt több konfliktus is volt. Egy itteni lakó, aki a feljelentést tette, többször is fellépett a gyerekekkel szemben olyan módon, hogy az sokaknak nem tetszett.

A két pálya két fő ellenzője az elsőfokú ítélet után egyesítette erejét, és az egyesített, újraindított pert már meg is nyerték mindkettő esetében.

 A csokiházaknál nagyobb a felháborodás, ott aktívabbak a szülők. A múlt hétvégén a pálya mellé tiltakozó labdapattogtatást szerveztek, a helyi tévé be is számolt róla

Itt az ideje, hogy kiderüljenek a panaszos fél nyomós érvei, hiszen olyan erős érvei lehetnek, hogy a bíróság végül csak neki adott igazat, de senki nem akar ez ügyben nyilatkozni.

Rimóczi Gábor, a körzet önkormányzati képviselője elmesélte, hogy igyekeztek mindent megtenni, hogy minél kisebb legyen a pálya zavaró hatása: lecserélték a kerítést, sőt az idei költségvetésben benne van a pálya aszfaltjának puhább műanyagra cserélése is. Korábban délelőtt iskolai tanulók, délután a környékbeliek fociztak, a döntés óta leszalagozták a pályát, és minden csendes.

Azt már Csáky András tette hozzá, hogy a Kúriához fordulnak az ítélet ellen, a bontási kötelezettséget pedig megpróbálják felfüggeszteni az újabb döntésig. A polgármester azt mondta, szívesen odaadná a bírósági ítéletet, azt azonban még csak szóban ismertették, írásban nem kapták kézhez. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás