promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Influenzának hihetjük, de egy sokkal veszélyesebb vírus áll a háttérben - újabb járvány tombol Magyarországon?
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Várandós nőkre is kiemelten veszélyes az a trópusi vírus, ami miatt riadót fújt a NNK.

Mikor azt gondolnánk, hogy végre megszabadultunk a veszélyes vírusoktól, akkor a Nemzeti Népegészségügyi Központ aggasztó közleményt ad ki egy trópusi vírusról, amivel két magyar is megfertőződött.

A Zika-vírusról azt kell tudni, hogy könnyen összetéveszthetjük az influenzával - ami ezekben a hetekben fog tetőzni Magyarországon -, hiszen ugyanolyan tüneteket okoz. Ez a Afrika, Amerika, Ázsia és a Csendes-óceáni térség trópusi-, szubtrópusi területein előforduló kórokozó, amely elsősorban szúnyogok csípésével terjed, de a fertőzés szexuális úton, illetve várandós anyáról magzatára is átvihető.

Mivel a trópusi területek elég felkapott nyaralóhelyek a magyarok körében is - és a Zika-vírus ellen sem gyógyszer, sem védőoltás nincsen -, előfordulhat, hogy egy olyan szúnyog csíp meg minket, ami ezt a vírust terjeszti. A Nemzeti Népegészségügyi Központ ezért kiemelt óvatosságra figyelmezteti azokat a párokat, akik Zika-vírussal érintett területre akarnak utazni, és a közeljövőben várandósságot terveznek. A terhes nőkre azért jelent komoly veszélyt ez a vírus, mert a magzatnál veleszületett idegrendszeri fejlődési rendellenesség alakulhat ki.

Egyébként a Zika-vírussal megfertőződöttek durván háromnegyede tünetek nélkül átesnek a betegségen, de a tünetes fertőzések nagy részében is csak enyhe tünetek jelentkeznek 3-14 nap lappangási idő után; ezek között van láz vagy hőemelkedés, rossz közérzet, fejfájás, kiütés, ízületi fájdalom, kötőhártya-gyulladás.

Az NNK arra kéri a magyarokat, hogy mindazok, akik az érintett területről térnek vissza, és a hazatéréstől számított 3 héten belül olyan tüneteket észlelnek magukon, amik a Zika-vírusra jellemző, azok forduljanak orvoshoz és mindenképpen említsék meg, hogy merre vakációztak.

A Népegészségügyi Központ ugyanakkor hangsúlyozta, hogy azzal, hogy két magyar embernél mutatták ki a vírust, nem áll fent a hazai járványveszély.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás