promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Beigazolódik a víruskutatók félelme: súlyos járványcsapás közeledik, már a szájmaszk sem véd meg
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Nem hordtunk szájmaszkot, most viselnünk kell a következményeket a víruskutató szerint.

Bár a tavasz már itt kopogtat az ajtónkon, azért vissza-visszatér még a hűvös, borús időjárás Magyarországra, ami kétségkívül segíti a vírusok terjedését. A következő három hétben tetőzni fog az influenzajárvány, hiszen az előző évek tapasztalatai is azt mutatják, hogy február végén, március elején ugrásszerűen emelkednek a megbetegedések számai. Erről a magyar virológus, Rusvai Miklós beszélt az InfoRádió-nak.

A víruskutató kiemelte, hogy már tavaly ősszel arról szóltak az előrejelzések, hogy az idei influenzaszezon erősbb lehet, mivel a koronavírus idején a legtöbb ember szájmaszkot viselt, így nem volt influenza. Rusvai Miklós szerint az idei évben is elkerülhető lett volna, ha továbbra is kötelező lett volna a szájmaszkviselés legalább a bevásárlóhelyeken és a tömegközeledési eszközökön. Mivel ez azonban nem történt meg, "most viselnünk kell a következményeit".

Rusvai Miklós szerint az idei influenzajárvány súlyosabb lehet, mint a 2015-ös, hiszen azokat a számokat már elértük.

Ráadásul nem csak az influenza, hanem elenyészőbb számban a koronavírus, és az RSV is itt van Magyarországon, és mivel ezeknek a megbetegedéseknek a klinikai tünetei nagyon hasonlóak, laboratóriumi tesztek nélkül nem is lehet megállapítani, hogy melyiket is kaptuk el.

Rusvai Miklós megjegyezte, hogy a koronavírus december óta stagnál, és közben lezajlott egy óriássejtes (RSV) hullám is, tehát egyértelműen kijelenthető, hogy jelenleg az influenzavírus okozta légzőszervi megbetegedések vannak emelkedő stádiumban. Természetesen mindhárom betegség esetében előfordulhat tünetmentes átvészelés, éppen ezért is veszélyesek, hiszen nem tudhatjuk magunkról, hogy betegek vagyunk, de tovább tudunk fertőzni vele másokat, akiknél akár súlyosabb tüneteket is produkálhatnak.

„Tulajdonképpen ezt próbálják a vakcinázással is elérni, hiszen az influenza és koronavírus elleni védőoltások mellett enyhébb tünetekre számíthatunk”

- mondta a virológus, aki szerint a járványhullám nagyjából március második felében tud csökkenni, mikor naposabbra, szárazabbra, és szelesebbre fordul az idő Magyarországon.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás