promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kegyetlenül megdrágult a magyarok kedvenc helyettesítő terméke, pedig eddig se volt olcsó
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Lehet így kétszer is meg fogják gondolni, hogy ezt beletegyék-e a kosarukba.

Boltba járni eddig sem volt felüdülés, de a mostani helyzetben még inkább elmegy a kedvünk a bevásárlástól. Nagy kérdés, hogy mikor fognak végre mérséklődni az árak Magyarországon.

Orbán Viktor kormányfő szombati évértékelő beszédében egyszámjegyű inflációt ígért az év végére. A szakértők szerint most érhetjük el az inflációs csúcsot, és ha minden jól megy, akkor utána egy csökkenés jön, még ha az lassan is fog beindulni.

Közben miután a Gazdasági Versenyhivatal gyorsított ágazati vizsgálatot indít Magyarországon a tej és tejtermék piacán, rögtön el is kezdtek esni az árak. A GVH szerint a verseny korlátozása vagy torzulása is hozzájárulhatott az árak emelkedéséhez.

Spanyolországban jelentősen jobb a helyzet, mint más uniós tagoknál. Az inflációs ráta ott jelenleg 5,8 százalék, de van olyan termék, ami ott is őrülten drága lett. Ez nem más, mint az olívaolaj, amit a magyarok is gyakran használnak helyettesítő termékként. Az extra szűz olívaolaj nem főzésre való, de a finomított változatát használhatjuk sütésre. Az olívaolaj finomított változata is jóval drágább, mint a napraforgóolaj, de ettől még le szoktuk venni a polcról, ha nincs más.

A Deutsche Welle stábja a Sevilla környéki földeken forgatott, a videót pedig az ATV Magyarország mutatta be. Az olívaolaj ára egy év alatt 50 százalékkal nőtt, és a spanyol gazdák szerint ez még csak a kezdet.

Az országban főleg az időjárás kavart be, mivel hosszú, forró nyár és az aszály miatt drámai mértékben csökkent a termés.

„A vízhiány miatt az olajbogyó nem lett olyan fekete, mint amilyennek lennie kéne. A bogyók kisebbek, és a zsírtartalmuk is alacsonyabb. Mindez hatással lesz a bevételeinkre is”

- mondta Ignacio Loring Santolalla olajbogyó-termesztő, aki hozzátette, hogy ha nem emeltek volna árat, nem is lett volna értelme szüretelni.

A globális fogyasztás visszaesett, közben pedig nem csak a termelő veszít, hanem a fogyasztó is, akinek többet kell fizetnie, már ha hajlandó érte kiadni azt a plusz összeget. Tehát készüljünk fel, ha olívaolajat veszünk le a polcról, akkor az még drágább mulatság lesz, mint eddig volt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás