promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Veszélyes ragadozó bujkál a Börzsönyben, sikerült lefotózni a méretes állat nyomait
Borítókép:  YouTube (screenshot)
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Magyar szakértők a ritka ragadozó nyomára bukkantak.

Sokáig egy fekete párduc tartotta lázban egész Magyarországot, most pedig egy újabb ragadozó nyomaira bukkantak a hazai szakértők. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a Börzsönyben lettek figyelmesek az egyik ritka nagyragadozónk, a hiúz nyomaira. A hiúzról tudni kell, hogy egy rejtőzködő életmódot folytató, macskaféle ragadozó, akit máskor nagyon nehezen lehet követni, de az elmúlt hetek hűvös időszaka és a havazás most lehetővé tette, hogy felkutassák.

Ráadásul a hiúz nem is egyedül settenkedik valahol a Börzsönyben, egy másik nagymacska is vele tart. A Duna-Ipoly Nemzeti Park kollégái – kihasználva a Csóványos körüli mély hó nyújtotta lehetőségeket – bátran nekivágtak a hegynek, hogy hazánk két ritka macskaféléjének nyomába eredjenek. Kitartásukat végül siker koronázta, így megtalálták és néhány kilométeren keresztül követni tudták a ragadozók nyomait. Egy ponton még láthatóan keresztezte is egymás útját a két állat.

A hajsza nem volt kiegyenlített, hiszen a vadmacska és a hiúz egyes szakaszokon simán lépkedett a fagyott hó tetején, míg a kutatóknak combközépig ért. A Falka Napok a Facebook-oldalán tette közzé Major Borbála képeit, aki az alábbi felvételeken mutatta meg, hogy hogyan is néztek ki ezek a nyomok.

Az első fényképen a vadmacska, a másodikon a hiúz nyomai láthatók.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás