promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Durva választ adtak a magyar emberek a bolti drágulásokra, ez történt az élelmiszervásárlásokkal
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A KSH legfrissebb adatai nagyon árulkodók.

A folyamatosan növekvő magyarországi bérek ellenére is várható volt, hogy a hazai vásárlóknál előbb-utóbb elfogy a szufla, és képtelenek lesznek tartani a lépést a meglódult infláció gerjesztette áremelkedésekkel. Az üzemanyagár-sapka eltörlése már szemmel látható megtorpanást okozott, és alighanem hasonló hatása lesz, ha húsvét táján megszűnnek a bizonyos élelmiszertermékekre vonatkozó ármaximalizálások.

Az első jelek máris észlelhetők, hiszen a vártnál rosszabb lett a magyar kiskereskedelem forgalma az év végén. Bár a KSH legfrissebb jelentése szerint 2022-ben 5,3 százalékkal többet vásároltak a magyarok boltokban, mint egy évvel korábban, de a növekedés a benzinkutak forgalmának bővüléséből származik, élelmiszerekből már kevesebbet vettünk.

„Az élelmiszerüzletek forgalma éves összesítésben 1,5 százalékkal csökkent 2021-hez képest. Ehhez képest 19,4 százalékkal több pénzt hagytunk ott a pénztáraknál, azaz sokkal több pénzért már kevesebbet vásároltunk”

– áll a hvg.hu elemzésében. Sőt, ha kivesszük a statisztikából a trafikokat és italboltokat (amik egyfajta luxusköltésnek számítanak), akkor az élelmiszert is árusító üzletek forgalma – a kisboltoktól a szupermarketekig – éves szinten 2,6 százalékkal esett vissza, sőt decemberben már 10,5 százalékos zuhanást mért a KSH, pedig az elvileg az ünnepi nagybevásárlások ideje.

Ha konkretizálni akarjuk a visszaesés kezdetét, akkor a június volt az az időszak, amely után minden egyes hónapban kevesebb élelmiszer fogyott, mint 2021 azonos időszakában. Ezt tetőzte be a decemberi drámai lezárás, amely minden várakozást alulmúlt, az emberek az extrém inflációs környezetben elképesztő módon fogták vissza az élelmiszerre fordított kiadásaikat. Remélhetőleg ez kivételes eset volt, és idén már – a várhatóan lassuló pénzromlás mellett – újra fellendülés következik a boltokban.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás