promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Titokzatos, ősi kard került elő Budapestnél a Dunából, letaglózó a története
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A bronzkori népek hagyatéka.

Valószínűleg már a magyar tudományos körökben sem emlékeztek arra, hogy az 1930-as években találtak egy kardot Budapesten, a Dunában. A különleges fegyver most aztán ismét az érdeklődés középpontjába került.

A hvg.hu írása szerint ugyanis a másolatnak hitt kardról kiderült, hogy eredeti, és a kora sem lebecsülendő: 3000 éves. Az elképesztő lelet nem kis hazánkat gazdagítja, hanem a chicagói Field Természettudományi Múzeumot, amely a közelmúltban magyar régészekkel közösen jött rá a hatalmas tévedésre.

Az amerikai intézmény éppen kiállítást szervez Európa első királyairól, ezért kaparták elő az ócska replikának hitt fegyvert a raktárból. Röntgen-fluoreszcencia detektor segítségével végeztek rajta vizsgálatokat, és ekkor derült ki a döbbenetes igazság.

A szakemberek rájöttek, hogy a kard anyaga lényegében megegyezik a bronzkori európai kardokéval (a bronz, ón és réz összetevők szintjét elemezték), ez pedig csakis úgy lehetséges, ha maga is abból az időből származik. Elképzelhető, hogy szándékosan dobták a Dunába valamilyen ősi rituálé keretében.

A vicces az egészben az, hogy az efféle vizsgálatok általában fordítva szoktak elsülni, vagyis egy eredetinek hitt tárgyról derül ki, hogy valójában hamisítvány, vagy legalábbis nem is olyan ősi, mint azt gondolták.

A titokzatos magyarországi kard tehát 3000 esztendős, de éppen ezért nem hozzánk kötődik, hiszen abban az időben (Krisztus előtt 1000 környékén) a Kárpát-Dnyeperi kultúrkörbe tartozó és a közép-európai jellegű kultúrák éltek ezen a vidéken.

Kép a kardról ITT.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás