promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Eltörölhetik az árstopokat - minden magyar családot érintő intézkedést lengettek be
Borítókép:  Freepik
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Lehetséges, hogy hamarosan búcsút inthetünk az árstopoknak Magyarországon.

 

Az árstopokat hazánkban gyakorilag már a felbukkanásuk óta sorozatosan érik a kritikák. 2022 novemberében döntött úgy a magyar kormány, hogy nem hogy megszünteti, de kibővíti az élelmiszerekre vonatkozó hatósági árazásokat. Az élelmiszerárstop eredetileg 2023. április 30-ig tartott volna, azonban megeshet, hogy korábban elbúcsúzhatunk tőle.

Az árszabályozás jelenleg az alábbi termékekre terjed ki.

  • kristálycukor
  • búzafinomliszt
  • finomított napraforgó-étolaj
  • házi sertéscomb
  • csirkemell, csirke farhát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég
  • ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% zsírtartalmú tehéntej
  • tyúktojás
  • étkezési burgonya, az újburgonya kivételével

A közgazdászok szerint nem ez a legmegfelelőbb módja az infláció és az drágulások elleni harcnak, hiszen az ársapkák összezavarják a piacot, és az egyes ársapkás termékek hiányához vezetnek - ezt egyébként tapasztalhattuk is már a burgonya esetében.

Raskó György agrárközgazdász fogalmazott úgy a napokban a Jazzy Rádió reggeli műsorában, hogy a burgonya esetében gyakorlatilag kifogytak a magyarországi készletek. Külföldről importálunk, amit azonban sokkal drágábban lehet csak beszerezni. Raskó szerint egyébként hasonló szituáció léphet fel a közeljövőben a sertéshús esetében is, hiszen az import nagykereskedelmi ár mindkét terméknél jelentős veszteséget eredményez a viszonteladóknak, akik viszont emiatt spórolni fognak a készletekkel, ez pedig készlethiányhoz vezethet az üzletekben.

A napokban Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke is úgy fogalmazott, hogy nem ártana újragondolni az ársapkák fenntartását. 

"Lassan meg kell tervezni az árstopok kivezetését, ami egy gazdaságpolitikai feladat" 

- idézi az ATV Parraghot. 

A vezető szerint a kivezetéshez szükséges feltételek szép lassan kezdenek összeállni, hiszen az inflációs mutatók és a forint árfolyamának alakulása is kedvezőbben alakult mostanság.

"Ez mind abba az irányba mutat, hogy újra kell gondolni az ársapkák fenntartását" 

- jegyezte meg az elnök.

[[c2]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás