promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elérte Magyarországot a kritikus gyógyszerhiány – van olyan készítmény, amit már hiába keresünk a patikákban
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A szakemberek szerint ennél még jóval rosszabb lesz a helyzet a gyógyszertárakban.

A koronavírus-járvány után fogjuk rá, hogy elkezdett magához térni a gazdaság Európában. Vagyis inkább elkezdett volna, de aztán rögtön jött tavaly februárban az orosz-ukrán háború, ami ismét felborított mindent. Ez a két dolog Magyarországra is őrülten nagy hatással van, amit mindenki a saját bőrén tapasztal.

A drágulás miatt persze már eleve a hajukat tépik az emberek, de egyre gyakrabban látjuk mindenhol leírva azt a szót, hogy „hiány”. A benzinhiányt sikerült például stabilizálni, de most kezdi felütni a fejét a gyógyszerhiány, ami Magyarországot is elérte.

Az ATV Híradója számolt be róla, hogy 2023 első hetében csaknem 1500 hiányzó termék szerepelt az Országos Gyógyszerészeti Intézet honlapján, ami abszolút nem kevés.

Sok patikában hiába kérnek a vásárlók felső légúti fertőzések elleni recept nélkül kapható gyógyszereket, a készletek a legtöbb helyen kifogytak. Roppant népszerűek ugyebár a magyarok körében a különböző forró italporok, amikből óriási hiány van.

A háziorvosoknak is kihívás ez, mert volt olyan beteg, aki háromszor ment vissza, mert egyszerűen nem volt olyan gyógyszer, amit a doktor felírt.

„Nagyon sok gyógyszerből van hiány. Ennek egyik oka, hogy Nyugat-Európában sincs antibiotikum. Az ukrajnai háború nagyon sok gyógyszert fölszív, mert rengeteg a beteg, rengeteg a sérült, akiknek antibiotikumra van szüksége”

- nyilatkozta az ATV-nek Kőhegyi Imre, a Baranya Vármegyei Gyógyszerkamara elnöke. A szakember hozzátette, hogy a hiányt az is okozza, hogy a koronavírus nagyon leterhelte a gyógyszergyártókat a tavalyi évben.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás